Στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι Χανίων βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου, ο Άντονι Μπλίνκεν όπου τον υποδέχτηκε στην οικία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μπλίνκεν έφθασε στα Χανιά λίγο μετά τις 17:00 όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Χανιά, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ’Αντονι Μπλίνκεν και τον καλωσόρισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.
«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ′ ιδίαν συνομιλίες τους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.
«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.
Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να φτάνουν στην οικεία, στο Ακρωτήρι οι πρώτοι Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι συμμετέχουν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Κρήτη από την Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της αραβικής χερσονήσου.
Πλην του κ. Γεραπετρίτη στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.
Ο Μπλίνκεν συνάντησε νωρίτερα το Σάββατο τον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα το Σάββατ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης και οι Τούρκοι ηγέτες ασχολήθηκαν με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αναμενόμενη αμερικανική έγκριση για μαχητικά αεροσκάφη F-16 για την Άγκυρα.
Ο Μπλίνκεν έφθασε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Παρασκευής και μετέβη στο οθωμανικό παλάτι Βαχντεντίν στην ασιατική πλευρά της πόλης για συζητήσεις με τον Φιντάν και τον Ερντογάν, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής του τουρκικού Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Ιμπραήμ Καλίν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Φιντάν και ο Μπλίνκεν είχαν συναντηθεί κατ′ ιδίαν.
”Κατά τη συνάντηση, οι υπουργοί συζήτησαν τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διμερή και περιφερειακά θέματα”, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χ.
Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε την περιοδεία του σε εννέα χώρες, η οποία περιλαμβάνει στάσεις στην Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η κοινοβουλευτική επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία εξαρτάται από την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν «τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων, καθώς και την ανάγκη εργασίας για μια ευρύτερη, διαρκή περιφερειακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».
Eπίσης, ο Αντόνι Μπλίνκεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ερντογάν για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.