Μια γυναίκα ξαναβρήκε μια κασέτα με τραγούδια που είχε χάσει κατά τη διάρκεια των διακοπών της, αφού ξεβράστηκε σε μια ισπανική παραλία περισσότερο από 20 χρόνια μετά.
Στη δεκαετία του 1990, η Στέλα Γούεντελ έκανε διακοπές στην Εμπουριαμπράβα και στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, έχοντας μαζί της μια κασέτα που είχε φτιάξει με με τραγούδια του Σάγκι, του Μπομπ Μάρλεϊ και άλλων αγαπημένω της καλλιτεχνών.
Η ίδια πίστευε ότι την είχε χάσει για πάντα αλλά αρκετά χρόνια αργότερα, είδε την κασέτα της σε μια γκαλερί φωτογραφίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Η κασέτα ξεβράστηκε το 2017 στην παραλία Playa de Barlovento de Jandía στη Φουερτεβεντούρα - ένα ισπανικό νησί στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής - και τη βρήκε η Βρετανή καλλιτέχνης και φωτογράφος Μάντι Μπάρκερ, που ασχολείται για χρόνια με την ρύπανση από τα πλαστικά ως μέρος των έργων τέχνης της.
«Σκέφτηκαν ότι θα ήταν καταπληκτικό αν έπαιζε, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπαιζε» δήλωσε η Μπάρκερ στο CNN.
Τελικά έστειλε την κασέτα σε έναν επαγγελματία τεχνικό ανάκτησης του ήχου και, προς έκπληξή της, τελικά κατάφερε να ακούσει όλα τα τραγούδια. Η Μπάρκερ συμπεριέλαβε την κασέτα μαζί με τη λίστα των κομματιών στην περιοδεύουσα έκθεσή της «Sea of Artifacts» (μτφ. θάλασσα από τεχνουργήματα)
Η Γουέντελ έστειλε email στην Μπάρκερ το 2019 - λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή της στην έκθεση στη Στοκχόλμη - για να της πει ότι νομίζει ότι η κασέτα ήταν αυτή που είχε χάσει όταν ήταν 12 χρονών. Για την ακρίβεια, ήταν πεπεισμένη, αφού θυμόταν την σειρά των τραγουδιών.
«Πάντα έφτιαχνα κασέτες εκείνη την εποχή για να τις ακούσω με το Walkman μου, ειδικά για τις διακοπές. Το να βρίσκω μια κασέτα που είχα χάσει πριν από 20 και πλέον χρόνια, είναι απίστευτο» δήλωσε η ίδια.
Σημειώνεται ότι η κασέτα βρέθηκε πάνω από 1.200 μίλια από εκεί που είχε χαθεί.
«Είναι μια εκπληκτική ιστορία και ένα ακόμη παράδειγμα του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο καιρό ταξίδευε η κασέτα στη θάλασσα, αλλά το γεγονός ότι επιβίωσε και βρέθηκε άθικτη δείχνει την ανθεκτικότητα του πλαστικού και την απειλή που αποτελεί για το θαλάσσιο περιβάλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Τόμσον, επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας για τα διεθνή θαλάσσια απορρίμματα στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.
Πηγή: CNN