Είδαμε πώς αλλάζει το Μινιόν

Αυτοψία στην ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου της Ομόνοιας, με χώρους γραφείων, εμπορικά καταστήματα και διαμερίσματα.
|
Open Image Modal
MINION
DIMAND

Πριν από μισό αιώνα –ναι τόσα χρόνια πέρασαν- θυμάμαι που ο αείμνηστος Ντάνος Λυγίζος, ηθοποιός και παρουσιαστής, έκανε ένα παιχνίδια για παιδιά στο Μινιόν. Μικρός τότε, με μια ξύλινη κουτάλα μαγειρικής στο στόμα και ένα αβγό πάνω, προσπαθούσα να μη το ρίξω και να κερδίσω το δώρο.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 1997, όντας υπεύθυνος γραφείου Τύπου και προβολής της σπουδαίας -τότε- ομάδας μπάσκετ του Περιστερίου, πήγα όλο το αγωνιστικό τμήμα στο Μινιόν για φωτογράφηση και για να υπογράψουν αυτόγραφα οι αθλητές στους επισκέπτες του καταστήματος, στον 7ο όροφο, στα αθλητικά είδη. Ηταν η εποχή που ολόκληρο Περιστέρι δεν είχε ένα εμπορικό κέντρο.

Open Image Modal
DIMAND

Μπαίνοντας τώρα στο κουφάρι του Μινιόν, που ανακατασκευάζεται πλήρως, η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όχι επειδή τα χρόνια πέρασαν, διότι πάντα έβρισκα τρόπο να πηγαίνω στο Μινιόν για ψώνια ή βόλτα, αλλά επειδή διαπίστωσα τον τρόπο που μεταμορφώνεται και παίρνει ζωή ένα ιστορικό κτήριο, στο οποίο ο εμπρησμός της 19ης Δεκεμβρίου του 1980 έμελλε να είναι καταλυτικός στη χρεωκοπία της επιχείρησης. Δυστυχώς, ο Γιάννης Γεωργακάς, που είχε ανοίξει λίγα μέτρα πιο κει το περίπτερο Μινιόν (έτσι ξεκίνησε η ιστορία) μαζί με τον Άγγελο Σεραφειμίδη, το 1934, δεν μπόρεσε να το διατηρήσει σε λειτουργία, ούτε οι μετέπειτα ιδιοκτήτες.

Ευτυχώς, όμως, που βρέθηκε μια εταιρεία κύρους, όπως η Dimand, η οποία αγόρασε το ακίνητο το 2021, ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, και ξεκίνησε ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο ανακατασκευής του κτηρίου, με πολλαπλές χρήσεις.

Η Ομόνοια και το κέντρο της Αθήνας αλλάζει

Είναι αλήθεια ότι το κέντρο της Αθήνας είναι πολύ ταλαιπωρημένο και με αναρίθμητα κτήρια σε εγκατάλειψη. Οι λόγοι πολλοί και δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Όμως, τα τελευταία χρόνια, παρά τα ζητήματα με μετανάστες, αστέγους, επαίτες και εξαρτημένους από ουσίες, συμπολίτες μας, αρκετά κτήρια αγοράστηκαν, έγιναν σημαντικές επενδύσεις και η περιοχή πέριξ της Ομόνοιας ανακτά την αίγλη των παλαιών δεκαετιών. Δεν ξέρω αν θα ζήσουμε στιγμές όπως τις βλέπουμε τώρα στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, σε μια διαφορετική Ομόνοια αλλά ξανά με συντριβάνι, όμως στο χέρι όλων μας είναι μια καλύτερη πόλη, μια καλύτερη χώρα.

Η ανακατασκευή του Μινιόν, μαζί με πολλά άλλα κτήρια που απέκτησαν ξανά ζωή, θα δώσει νέα πνοή στην Ομόνοια, θα αναβαθμίσει την ποιότητα, θα προσφέρει περισσότερα στην εικόνα της πρωτεύουσας, της Αθήνας.

Open Image Modal
DIMAND

Δε θα ξεχαστεί το όνομα Μινιόν

Το εμβληματικό ακίνητο αρχίζει σιγά σιγά και αποκτά την μορφή που θα έχει στα τέλη της άνοιξης του 2024, όταν θα παραδοθεί σε χρήση (εκτός του κτηρίου διαμερισμάτων). Το δε όνομα Μινιόν θα κοσμεί το ακίνητο με λογότυπο, χωρίς απαραίτητα να ονομαστεί έτσι. Το ακίνητο δεν είναι ένα κτήριο, αλλά πέντε συνολικά (Α και ΒΓΔΕ), και βρίσκεται επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Στο κτήριο Α, με 8 ορόφους, θα δημιουργηθούν 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες από 70 έως 125 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία προορίζονται κυρίως για πώληση, ενώ το ισόγειο του κτηρίου προορίζεται για εμπορικές χρήσεις. Θα υπάρχει και γυμναστήριο στον πρώτο όροφο, τόσο για τους ενοίκους όσο και για πελάτες. Ηδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς η μετέπειτα εκμετάλλευση (ενοικίαση) αποτελεί κίνητρο αγοράς.

Open Image Modal
DIMAND

Τα κτήρια ΒΓΔΕ αποτελούνται από δύο υπόγεια και 7 ορόφους. Το ένα υπόγειο θα ανήκει στο εμπορικό τμήμα του ακινήτου και το άλλο θα διαθέτει αποθήκες και μηχανολογικό εξοπλισμό. Το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι θα είναι για εμπορική χρήση, με μεμονωμένα καταστήματα ή αλυσίδα καταστημάτων. Οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους ομίλους είναι σε προχωρημένο στάδιο. Οι υπόλοιποι 5 όροφοι θα περιλαμβάνουν γραφεία. Κι εδώ οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν προχωρήσει, καθώς το ακίνητο θεωρείται «φιλέτο» μόλις 100 μέτρα από τον σταθμό του μετρό Ομόνοιας.

Open Image Modal
DIMAND

 

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά του νέου Μινιόν

Μιλώντας με τον αρχιτέκτονα της Dimand και επικεφαλής του έργου, Λευτέρη Ελευθεριάδη, μου είπε ότι στατικά τα κτήρια ΒΓΔΕ ήταν σε άριστη κατάσταση από την αποκατάσταση που έγινε το 2010. Το κτήριο Α θα χρειαστεί στατικές επισκευές και θα έχει δική του είσοδο. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024 με χρόνο παράδοσης τα δύο χρόνια.

Επίσης δικές τους εισόδους θα έχουν το εμπορικό τμήμα και το τμήμα των γραφείων. Από το υπόγειο έως και τον δεύτερο όροφο των εμπορικών καταστημάτων θα υπάρχουν και κυλιόμενες σκάλες. Μάλιστα το Μινιόν ήταν το πρώτο εμπορικό κτήριο με κυλιόμενες σκάλες στην Ελλάδα. Στους δε ορόφους των γραφείων, θα υπάρχουν χώροι υγιεινής και κουζίνα σε κάθε όροφο.

Open Image Modal
DIMAND

Ανάμεσα στα κτήρια θα υπάρχει ένα αίθριο με ανοικτή οροφή το οποίο θα έχει φυτεμένο δώμα, λόγω πιστοποίησης LEED. Γενικά, το ακίνητο επιφάνειας 18.500 τ.μ., θα μετατραπεί σε ένα μοντέρνο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων.

Εξωτερικά, τρία χρώματα κυριαρχούν, δίνοντας μια διαφορετική, ευχάριστη εικόνα, ενώ όλη η εξωτερική όψη θα περιλαμβάνει αψίδες, οι οποίες θα κοσμούν τη στοά και τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα 26 εκατ. ευρώ της αγοράς του ακινήτου.

Open Image Modal
DIMAND

 

Χρονολογίες – ορόσημα του ΜΙΝΙΟΝ

1934: Ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ανοίγουν το περίπτερο με το όνομα Μινιόν.
1944: Ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του.
1950: Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα που οραματιζόταν με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δις δραχμές.
1980: Ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, το πολυκατάστημα καταστρέφεται από εμπρησμό.
1983: Με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται.
1991: Ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το ΜΙΝΙΟΝ από το κράτος.
1998: Το Μινιόν κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις.
2010 - 2020: Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A., ωστόσο δεν λειτουργεί ποτέ ξανά.
2021 - 2023: Πραγματοποιείται η εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND A.E., ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό και ξεκινούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του.
2024: Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται στα τέλη της άνοιξης, πριν το καλοκαίρι και το 2026 το κτήριο Α (οικιστικό).