Όταν ακούει κανείς για τη Σοβιετική Ένωση σίγουρα αυτό που του έρχεται στο μυαλό δεν είναι βιντεοπαιχνίδια (εκτός εάν μιλάμε για κάτι σε C&C: Red Alert), καθώς πρόκειται για κάτι που φαντάζει παράταιρο τόσο ως προς την εποχή (όταν η ΕΣΣΔ κατέρρεε τα βιντεοπαιχνίδια άρχιζαν να βγαίνουν από τη σφαίρα του χόμπι των «λίγων και περίεργων») όσο και ως προς το τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει όσον αφορά στη στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι σε τέτοιου είδους μορφές ψυχαγωγίας. Ωστόσο, όσο περίεργο και αν ακούγεται, και η Σοβιετική Ένωση είχε τα δικά της «ουφάδικα» (όπως έμειναν στην ελληνική αργκό τα καταστήματα με παιχνίδια arcade- τα «ηλεκτρονικά», αν προτιμάτε)- και μάλιστα στη Μόσχα υπάρχει ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο σε αυτά, το «Μουσείο Σοβιετικών Παιχνιδιών Arcade».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα του National Geographic, τα παιχνίδια αυτά δεν είχαν σκοπό μόνο την ψυχαγωγία- παρέχοντας έτσι μια ματιά στην πολιτική ιστορία της Ρωσίας. Κάποια από αυτά ήταν σοβιετικές εκδόσεις ιαπωνικών και αμερικανικών παιχνιδιών, ωστόσο όλα έπρεπε να συμπλέουν με τη σοβιετική ιδεολογία. Τα παιχνίδια fantasy ήταν απαγορευμένα- αντ'αυτών, προτιμώνταν παιχνίδια τα οποία είχαν να κάνουν με «πραγματικές» δεξιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν πχ χρήσιμες στις ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα, τα παιχνίδια φτιάχνονταν σε στρατιωτικά εργοστάσια (κάτι που καθιστούσε δύσκολη την επισκευή τους, καθώς τα manuals τους ήταν απόρρητα έγγραφα- και η συντήρηση κατέστη ακόμα πιο δύσκολη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ).
Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2007, από μια ομάδα φοιτητών με νοσταλγική διάθεση, που ήθελαν να αναδημιουργήσουν τα arcade της παιδικής τους ηλικίας. Στους επισκέπτες δίνονται κέρματα της σοβιετικής περιόδου για να χρησιμοποιήσουν στα πάνω από 60 παιχνίδια- από παιχνίδια αγώνων αυτοκινήτου και σκοποβολής μέχρι δύναμης κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μουσείο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, με αποτέλεσμα την επέκτασή του, με ένα παρακλάδι στην Αγία Πετρούπολη.