Την τελευταία φορά που η Καπέλα Σιξτίνα κατεγράφη φωτογραφικά στο σύνολό της για σκοπούς διατήρησης και συντήρησης σε βάθος ετών η ψηφιακή φωτογραφία ήταν στα πρώτα της βήματα. Ωστόσο, σήμερα, μετά από δεκαετίες τεχνολογικής προόδου στον συγκεκριμένο τομέα, ένα πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα που αναμένεται να συνδράμει σε μελλοντικά εγχειρήματα συντήρησης και αποκατάστασης έχει αποδώσει στα Μουσεία του Βατικανού 270.000 ψηφιακές εικόνες που δείχνουν τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου με τρομερή λεπτομέρεια.
«Στο μέλλον, αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε την κατάσταση κάθε εκατοστού της Καπέλα Σιξτίνα όπως είναι σήμερα, το 2017» είπε ο Αντόνιο Παολούτσι, πρώην επικεφαλής των μουσείων και διεθνούς φήμης ειδικός στην Καπέλα Σιξτίνα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Ο Μιχαήλ Άγγελος ολοκλήρωσε την οροφή το 1512 και ζωγράφισε την απεικόνιση της Δευτέρας Παρουσίας μεταξύ του 1535 και του 1541. Η τελευταία φορά που φωτογραφήθηκαν όλες οι ζωγραφιές ήταν μεταξύ του 1980 και του 1994, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου προγράμματος αποκατάστασης, στο πλαίσιο του οποίου καθαρίστηκαν για πρώτη φορά μέσα σε αιώνες.
Οι νέες φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να συμπεριληφθούν σε ένα τρίτομο, 870 σελίδων έργο, από το οποίο θα υπάρξουν μόνο 1.999 κόπιες, και προορίζεται για πώληση σε βιβλιοθήκες και συλλέκτες. Κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ και ήταν μια κοινή παραγωγή των Μουσείων του Βατικανού και των εκδόσεων Scripta Maneant.
Το όλο εγχείρημα ήταν μυστικό – ήταν γνωστό σε λίγα μόνο άτομα- μέχρι που αποκαλύφθηκε το βράδυ της Παρασκευής.