Die Welt: Αν οι Βρετανοί θέλουν Brexit, ας δώσουν πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Die Welt: Αν οι Βρετανοί θέλουν Brexit, ας δώσουν πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Open Image Modal
Tourists visit the Parthenon gallery at the British Museum in London, on March 30, 2015. A legal team in Athens is currently trying to have the marbles returned to Greece (Photo by Jay Shaw Baker/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αφορμή το Brexit, ασχολείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου».

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Μ. Βρετανία την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων. Θα ήταν το (αίσιο) τέλος μίας ιστορίας χωρίς τέλος» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η Welt υπενθυμίζει ότι ο λόρδος Έλγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα «υπό αμφίβολες συνθήκες», για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «με την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, οι Έλληνες θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για να επαναφέρουν στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο έργο τέχνης».

Προς επιβεβαίωση η Welt παραθέτει δήλωση του Αλέξη Μανθεάκη, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο οποίος θυμίζει με νόημα πως «οι Βρετανοί, για ό,τι κάνουν, χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής». Η ίδια η εφημερίδα εκτιμά τις προοπτικές του εγχειρήματος ως εξής: «Υπάρχουν καλές πιθανότητες. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους η Μ.Βρετανία μπορεί μεν να εξέλθει από την ΕΕ, αλλά όχι και να συνάψει την οικονομική συμφωνία που θα επακολουθήσει. Κατά τα ισχύοντα αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ».

Εξετάζοντας τις- προφανώς ασαφείς, κατά την εφημερίδα- νομικές παραμέτρους της υπόθεσης για την αρπαγή των Γλυπτών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Welt υπενθυμίζει: «Πράγματι, ο λόρδος Έλγιν είχε αποσπάσει γραπτή συγκατάθεση των Τούρκων για να απομακρύνει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Στη συμφωνία ωστόσο γινόταν λόγος για ʻμερικές πέτρεςʼ και αυτό, κατά την ελληνική εκδοχή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μάρμαρα συνολικού βάρους 220 τόνων».