Το όνομα του Χαμζά μπιν Λάντεν, γιου του πάλαι ποτέ ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, έχει κυκλοφορήσει ουκ ολίγες φορές στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον έχει βάλει στη λίστα των τρομοκρατών, χαρακτηρίζοντάς τον «διεθνή τρομοκράτη» (SDGT- Specially Designated Global Terrorist), ενώ ο ίδιος φαίνεται να αναλαμβάνει τον ρόλο του διαδόχου του «UBL», καθώς, μεταξύ άλλων, έχει ορκιστεί, σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ, εκδίκηση κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο Χαμζά μπιν Λάντεν έχει αναφερθεί πολλές φορές στα ΜΜΕ ως ένας αρκετά «δυνατός» υποψήφιος για να πάρει τα ηνία της οργάνωσης από τον σεΐχη Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, ως επόμενος ηγέτης της αλ Κάιντα. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του International Institute for Counter-Terrorism, υπάρχουν αυτοί που τον περιγράφουν ως «εκπρόσωπο της νέας γενιάς της αλ Κάιντα» ή ως το «νέο πρόσωπο της αλ Κάιντα», λόγω των διαφόρων ηχητικών μηνυμάτων του που έχει δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση μέσα στο τελευταίο έτος.
«Ο Χαμζά μπιν Λάντεν, γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, που ήταν ηγέτης της αλ Κάιντα μέχρι το 2011, παίζει ρόλο στο σύστημα της “ντάουα” (του καλέσματος στο Ισλάμ) της οργάνωσης παρά τη νεαρή του ηλικία (γύρω στα 25). Χάρη στο όνομα της οικογένειάς του, στα μάτια των υποστηρικτών της οργάνωσης, ο νεαρός μπιν Λάντεν αντιπροσωπεύει την επιθυμία της επιστροφής στις ένδοξες ημέρες της οργάνωσης. Επιπρόσθετα, η οργάνωση ελπίζει πως, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας αντιπροσωπεύει τη “μελλοντική γενιά της αλ Κάιντα” και θα καταφέρει να φέρει πίσω στην οργάνωση τους νέους που προτίμησαν να ακολουθήσουν τυφλά το Ισλαμικό Κράτος» αναφέρεται στην ανάλυση του ινστιτούτου.
Η βιογραφία του
Ο Χαμζά μπιν Λάντεν (γνωστός και ως «Αμπού Μοάζ») γεννήθηκε το 1991 στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και αργότερα μετακόμισε με τον πατέρα και τη μητέρα του στο Σουδάν. Η μητέρα του, Καΐρια Σαμπάρ, που ήταν η τρίτη σύζυγος του Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε διδακτορικό στην παιδοψυχολογία και ήταν πρώην ακαδημαϊκή λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βασιλιά Αμπντουλαζίζ στη Τζέντα. Ο Χαμζά ήταν το μόνο της παιδί με τον Οσάμα και εξαιτίας της έμαθε να μιλά πολλές γλώσσες. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Χαμζά και η μητέρα του πήγαν στο Ιράν, αφού, όπως αναφέρεται στην ανάλυση του ινστιτούτου, «είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το συγκεκριμένο θέμα». Εκεί η ιδεολογία του νεαρού μπιν Λάντεν διαμορφώθηκε από μέλη των Ταλιμπάν που ήταν επιφορτισμένα με την ασφάλειά του.
«Το 2007, ο Οσάμα μπιν Λάντεν άρχισε διαπραγματεύσεις με το Ιράν σχετικά με την επιστροφή Ιρανών αιχμαλώτων που κρατούνταν από την αλ Κάιντα, με αντάλλαγμα μέλη της αλ Κάιντα που κρατούνταν από το Ιράν, περιλαμβανομένου του γιου του, Χαμζά. Ως αποτέλεσμα, η αλ Κάιντα κατάφερε να βγάλει την οικογένεια του μπιν Λάντεν από το Ιράν και να την πάει σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της Συρίας (ο γιος του, Μοχάμεντ) και του Πακιστάν. Ο πρώτος που έλαβε άδεια να βγει από το Ιράν ήταν ο Σαάντ μπιν Λάντεν, γιος του μπιν Λάντεν, που είχε φύγει μαζί με τη σύζυγό του, Χαντίντζα. Το 2009, σκοτώθηκε σε πλήγμα από αμερικανικό drone και κάποιοι πιστεύουν πως, ως αποτέλεσμα του θανάτου του, ο αδελφός του έγινε ο θεωρούμενος κληρονόμος της αλ Κάιντα».
Το 2011 ο Χαμζά και η μητέρα του έφυγαν επίσης από το Ιράν και ο μπιν Λάντεν έστειλε στην Καΐρια Σαμπάρ επιστολή για να τη συγχαρεί που ξέφυγε από τα χέρια των Ιρανών. Συνολικά, ο Χαμζά ήταν στο Ιράν για 10 χρόνια, από το 2001 ως το 2011. Σύμφωνα με αρκετές πηγές, παντρεύτηκε την κόρη του Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι (ηγέτη της αλ Κάιντα) και έκαναν δύο παιδιά, τους Σαάντ και Καΐρια.
Τον Μάιο του 2011 ο Χαμζά δεν ήταν με τον πατέρα του στο κτιριακό συγκρότημα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν όταν δέχτηκε την επίθεση των Αμερικανών καταδρομέων, στην οποία αιχμαλωτίστηκε η μητέρα του και σκοτώθηκαν ο πατέρας του και ο αδελφός του, Καλέντ. Έγγραφα που βρέθηκαν στο συγκρότημα υποδεικνύουν πως είχαν καταβληθεί προσπάθειες να βρεθούν ξανά ο Χαμζά με τον Οσάμα, κατόπιν αιτήματος του πατέρα του, αλλά αυτό δεν επετεύχθη εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας και προβληματισμών για την ασφάλεια του Χαμζά.
Σύμφωνα με το CNN, ο Χαμζά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κοντά στον πατέρα του, ο οποίος θεωρούσε πως είχε ικανότητες και καλή μνήμη. Από νεαρή ηλικία είχε δείξει επιθυμία να ενταχθεί στις τάξεις των μουτζαχεντίν, ενώ συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις του πατέρα του κατά τα ταξίδια του, καθώς και στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Σούρα του οργανισμού. Σύμφωνα με Άραβες αναλυτές, ο Χαμζά είναι χαρισματικός σαν τον πατέρα του.
Αλληλογραφία που βρέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του μπιν Λάντεν δείχνει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν έδειχνε ιδιαίτερη μέριμνα για τον Χαμζά- για παράδειγμα, τους είχε ζητήσει να πάνε στο Κατάρ και όχι στο Ουαζιριστάν του Πακιστάν μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της παραμονής του Χαμζά στο Ιράν, ο μπιν Λάντεν εξασφάλισε πως ο γιος του θα λάμβανε διανοητική, ιδεολογική και θρησκευτική κατάρτιση, αλλά τόνισε πως δεν ήθελε να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις, εξαιτίας προβληματισμών για την ασφάλειά του- και υπογράμμισε με έμφαση για άλλη μια φορά ότι ήθελε ο Χαμζά να πάει στο Κατάρ για να μελετήσει τον Ισλαμικό Νόμο.
Παρά τις επιθυμίες του πατέρα του, τα έγγραφα δείχνουν πως ο Χαμζά ζήτησε ο ίδιος να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και να ενταχθεί στις τάξεις των μαχητών της οργάνωσης, και να μην συνεχιστεί η προνομιακή του μεταχείριση επειδή ήταν γιος του μπιν Λάντεν. Ο Ατίγια Αμπντ αλ Ραχμάν, που υπηρέτησε σε υψηλόβαθμο πόστο στην οργάνωση μέχρι τον θάνατό του το 2011, ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του Χαμζά, έγραφε στις επιστολές του πως ο Χαμζά είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς και εκπαίδευση πάνω στην προετοιμασία και την πυροδότηση εκρηκτικών. Επιστολές που βρέθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα του μπιν Λάντεν υποδεικνύουν πως ο Χαμζά ήταν ο γιος που ήταν πιο κοντά στην πατέρα του, ο οποίος σκόπευε να τον ορίσει διάδοχό του. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ο Αλ Ζαουαχίρι δεν βλέπει θετικά την ιδέα ο νεαρός μπιν Λάντεν να ηγηθεί της αλ Κάιντα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της οργάνωσης.
Αυτή τη στιγμή, αναφέρεται στην ανάλυση, θεωρείται πως ο Χαμζά μπιν Λάντεν ζει στο Κατάρ και παίζει σημαντικό ρόλο στο σύστημα της «ντάουα» της Αλ Κάιντα- και το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει να ξαναδώσει στην οργάνωση την παλαιότερη δύναμή της, την οποία έχασε υπό την ηγεσία του Αλ Ζαουαχίρι και λόγω της ανόδου του ISIS. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του, καθώς δεν έχει υλοποιήσει κάποια σημαντική επιχείρηση, η οποία θα ενίσχυε το γόητρό του μεταξύ των τζιχαντιστών που μάχονται εδώ και 30 χρόνια- ενώ σίγουρα δεν είναι πλεονέκτημα για αυτόν το ότι βρίσκεται εκτός του Αφγανιστάν.