«Οι πραγματικές νοικοκυρές του ISIS»: Αντιδράσεις λόγω σατιρικού σκετς του BBC

«Οι πραγματικές νοικοκυρές του ISIS»: Αντιδράσεις λόγω σατιρικού σκετς του BBC
Open Image Modal
YouTube

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σατιρικό σκετς του BBC με τίτλο «The Real Housewives of ISIS», με θέμα τις βρετανικής υπηκοότητας γυναίκες που έχουν πάει να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση- χωρίς να λείπουν και οι έπαινοι.

Το βίντεο ανέβηκε online πρόσφατα, διαρκεί κάτι λιγότερο από δύο λεπτά και πρωταγωνίστριες είναι τέσσερις Βρετανίδες μουσουλμάνες που έφυγαν από τα σπίτια τους στη Βρετανία για να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης στη Συρία.

Σε μια από τις σκηνές του σκετς μία φαίνεται να έχει δίλημμα όσον αφορά στο τι θα φορέσει σε έναν αποκεφαλισμό, ενώ σε άλλη φαίνονται δύο που έχουν θυμώσει η μία με την άλλη επειδή φόρεσαν το ίδιο γιλέκο αυτοκτονίας. Σε άλλο σημείο, μία λέει πως ο άνδρας της o Αλί της αγόρασε νέα αλυσίδα, για να μπορεί να βγαίνει (σχεδόν) έξω. Μια άλλη στεναχωριέται επειδή ο δικός της μιλά συνέχεια για τις 40 παρθένες (που τον περιμένουν στον παράδεισο των μουσουλμάνων αν γίνει μάρτυρας για τον Αλλάχ) - «γιατί δεν είναι ευτυχισμένος με εμένα;».

Το σκετς εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κωμικής εκπομπής ονόματι Revolting, που σατιρίζει θέματα της επικαιρότητας.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, πολλοί έχουν περιγράψει το σκετσάκι ως κακόγουστο, μεταξύ των οποίων και ο μουσουλμάνος σκιτσογράφος Φαράζ Αλί. «Για τις λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου νεαρά κορίτσια, συχνά κάτω των 18, έχουν φύγει από τη Μ. Βρετανία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν αποτέλεσμα επικίνδυνης κατήχησης και παραπλάνησης...το να αντιμετωπίζεται ως αστεία αυτή η κατάσταση φαίνεται εκ των πραγμάτων λάθος, σχεδόν σαν αξιοποίηση της οδύνης αυτών των νεαρών κοριτσιών που ενήργησαν χωρίς σωστή ενημέρωση».

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός μουσουλμάνος κωμικός Αλί Σαχαλόμ ήταν ένας από πολλούς που αντέδρασαν θετικά, περιγράφοντας το σκετς ως «πολύ αστείο» σε post στο Facebook, και προσθέτοντας ότι δεν προσβλήθηκε από αυτό.

Στα social media, τα σχόλια ποικίλλουν, με άλλους να μιλούν για επιτυχημένη σάτιρα και άλλοι να σχολιάζουν πως στην πραγματικότητα οι «γυναίκες του ISIS» βιώνουν πολύ χειρότερα πράγματα.