Τις κινήσεις του ενός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει και την Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες γεώτρησης του πλωτού γεωτρυπάνου «West Capella», των ΕΝΙ-Total, στο Οικόπεδο 11 της ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το Σάββατο μετά την άφιξή του στο Οικόπεδο 6, κινήθηκε βόρεια προς την Τουρκία. Την Κυριακή άρχισε να κινείται νότια, με πορεία προς το Οικόπεδο 7.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το τουρκικό πλοίο κατευθύνθηκε προς το Οικόπεδο 6, στο οποίο έφτασε στις 16.00 και κινήθηκε ανατολικά προς το 7- ωστόσο μετά από περίπου 45 λεπτά βγήκε από το 6 και ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση έφτασε ξανά δυτικά της Πάφου.
Σημειώνεται πως οι εξελίξεις έχουν τραβήξει την προσοχή της γαλλικής κυβέρνησης (υπενθυμίζεται ότι η Total είναι γαλλική). Στην περιοχή βρίσκονται ήδη γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο και οι οποίες έχουν καταπλεύσει στη Λάρνακα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, την Κύπρο θα επισκεφτεί η Δευτέρα η Γαλλία υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί- η οποία θα επισκεφθεί τα εν λόγω πολεμικά. Η υπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, με την επίσκεψη να θεωρείται πως αποστέλλει σαφές μήνυμα στήριξης από τη γαλλική πλευρά.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο Οικόπεδο 11. Το γεωτρύπανο άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι τη Δευτέρα, ίσως και το βράδυ της Κυριακής, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Η Άγκυρα φαίνεται να προσπαθεί να συντηρήσει κλίμα έντασης στην περιοχή, τη στιγμή που η Λευκωσία τηρεί στάση ψυχραιμίας, αντιμετωπίζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ως «χαμηλής έντασης». Υπενθυμίζεται πως, πέρα από τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός», η Τουρκία έχει στείλει και δικά της πολεμικά στην περιοχή, και φρεγάτα της πλησίασε το Σάββατο το «West Capella». Ωστόσο, όπως ανέφεραν στη «Σημερινή» στρατιωτικές πηγές, παρεμπόδιση του γεωτρυπάνου συνιστά η είσοδος τουρκικού πλοίου εντός ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το σημείο του. Εκτός αυτής της ζώνης δεν θεωρείται ότι πρόκειται για ουσιαστική πρόκληση.
Διαβάστε επίσης: