Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την κατασκευή άνω των 100 στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη ζώνη της Αρκτικής μέχρι τα τέλη του 2017, ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
«Πάνω από 100 εγκαταστάσεις στο ρωσικό τμήμα της Αρκτικής θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2017. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή των αρκτικών στρατιωτικών βάσεων του υπουργείου Άμυνας στο αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ, στο Αρχιπέλαγος της Νόβαγια Ζεμλιά, στο νησί Σρέντνι, στο Ακρωτήριο Σμιντ και στα νησιά Ράνγκελ και Κοτέλνι» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Πάνω από 30 εγκαταστάσεις σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη νήσο Γη της Αλεξάνδρας (αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ), περιλαμβανομένου ενός αεροδρομίου. Επίσης, σε εξέλιξη είναι εργασίες στο Ρογκατσέβο, ενώ στο Ακρωτήριο Σμιντ και στο Ράνγκελ αναμένεται να φτιαχτούν από 30 εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Διαβάστε αναλυτικότερα:Τα πετρέλαια της Αρκτικής- Ο «Ψυχρός Πόλεμος» και η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος στον μακρινό Βορρά
Γενικότερα, το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική απασχολεί όλο και περισσότερους αναλυτές, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, καθώς οι πάγοι υποχωρούν, «ανοίγοντας» περιοχές που πιθανώς να κρύβουν πρώτες ύλες. Η Ρωσία ειδικά φαίνεται να αυξάνει τις δυνάμεις της που προορίζονται για επιχειρήσεις στην περιοχή, προβαίνοντας μάλιστα σε ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικές δραστηριότητες- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Foreign Policy, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσινγκτον που ελπίζουν ότι ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα. Ήδη είχαν αρχίσει να γίνονται κινήσεις επί Ομπάμα, ωστόσο θεωρείται πως οι ρωσικές προσπάθειες είναι πιο έντονες και επικεντρωμένες, καθώς η Ρωσία διαθέτει τέσσερις νέες αρκτικές ομάδες μάχης επιπέδου ταξιαρχίας, 14 νέα αεροδρόμια, 16 λιμάνια και 40 παγοθραυστικά, με άλλα 11 υπό κατασκευή.
Στιγμιότυπα από ασκήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Αρκτική