Η Τουρκία περιμένει τους S-400 από τη Ρωσία το 2019, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Η Τουρκία περιμένει τους S-400 από τη Ρωσία το 2019, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας
Open Image Modal
Russian S-400 anti-aircraft missile launching system is displayed at the exposition field in Kubinka Patriot Park outside Moscow on August 22, 2017 during the first day of the International Military-Technical Forum Army-2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV (Photo credit should read ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
ALEXANDER NEMENOV via Getty Images

Η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τους πρώτους ρωσικούς πυραύλους S-400 το 2019, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νουρετίν Τσανικλί- στην πρώτη φορά που η Άγκυρα δίνει χρονικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη συμφωνία, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για αγορά των S-400 εδώ και πάνω από έναν χρόνο, μια απόφαση που η Ουάσινγκτον και κάποιοι από τους άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ θεωρείται ως πρόκληση προς τη Συμμαχία.

Δίνοντας τις περισσότερες λεπτομέρειες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα για τη συμφωνία στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής, ο Τσανικλί είπε ότι περιλαμβάνει την παράδοση δύο συστημάτων S-400, αλλά ότι το δεύτερο είναι κατ'επιλογήν.

Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο ΝΑΤΟ εν μέρει επειδή τα εν λόγω οπλικά συστήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στις άμυνες της Συμμαχίας. Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει πως δεν έχει άλλη επιλογή από την αγορά των ρωσικών πυραύλων, επειδή οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν προσφέρουν άλλη, συμφέρουσα από πλευράς κόστους, εναλλακτική.

«Όταν παραληφθούν αυτά τα συστήματα, η χώρα μας θα έχει εξασφαλίσει σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας. Η λύση αυτή, που προορίζεται να καλύψει μια άμεση ανάγκη, δεν θα επηρεάσει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη των δικών μας συστημάτων» είπε.

Ο Τσανικλί είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι επίσης σε συνομιλίες με τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM σχετικά με την ανάπτυξη των δικών της αμυντικών συστημάτων, μετά την υπογραφή μνημονίου για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε αμυντικά προγράμματα.

«Με το εν λόγω μνημόνιο, τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες έχουν αρχίσει συνεργασία για την ταυτοποίηση, ανάπτυξη, παραγωγή και χρήση μιας πιο προηγμένης έκδοσης του SAMP-T (πυραυλικό σύστημα) σε μια κοινή κοινοπραξία» είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως η Τουρκία έλαβε την προηγούμενη Παρασκευή προσφορές για την παραγωγή 500 αρμάτων μάχης Altay, εκ των οποίων 250 είναι κατ'επιλογήν.