«Όχι» του δικαστηρίου σε αποφυλάκιση της Ηριάννας

«Όχι» του δικαστηρίου σε αποφυλάκιση της Ηριάννας
|
Open Image Modal
Sooc

Upd- Απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2) καθώς δύο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα, εκδικάστηκαν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας, τα αιτήματα της Ηριάννας και του Περικλή για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Την ίδια τύχη με αυτής της Ηριάννας επιφύλαξε το δικαστήριο και για τον 33χρονο Περικλή.

Η 29χρονη Ηριάννα Β.Λ., υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε καταδικαστεί στις αρχές του Ιουνίου σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Σύμφωνα με την υπεράσπιση, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν ήταν επαρκή, και κύριος λόγος ήταν η σχέση της με άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, ο οποίος τελικά αθωώθηκε.

Όπως μεταδίδει το News247,οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα αντέδρασαν με φωνές και συνθήματα, ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!» φώναξαν μεταξύ άλλων παρευρισκόμενοι.

Επίσης, ομάδα 150 ατόμων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έφτασε στην πλατεία Εξαρχείων και αφού πέταξε αρχικά πέτρες εναντίον των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο, άναψε φωτιές σε κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην οδό Ιπποκράτους, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία, ενώ επίθεση με πέτρες δέχτηκαν επίσης οι αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου.

Η εισήγηση του εισαγγελέα

Νωρίτερα ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της, δηλαδή στη συλλογή υλικού και βιβλιογραφία, η οποία δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι επόμενες και κατ' επέκταση, όπως είπε, δεν συντρέχει υπέρμετρη βλάβη για την ίδια. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ενασχόληση της με τη διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, η οποία ναι μεν βλάπτεται αλλά, κατά τον εισαγγελέα, είναι συνέπεια του εγκλεισμού της. Τέλος, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως «εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα».

«Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου στόχο μου ήταν να στήσω μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βλάβη, πέρα από την προσωπική μου ζωή, είναι ότι καταστρέφεται αυτή η σχέση» ήταν τα λόγια της 29χρονης Ηριάννας όταν η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε ποια είναι η ανυπέρβλητη βλάβη που έχει υποστεί από την κράτησή της.

Όπως εξήγησε, η ζωή της μοιράζεται μεταξύ των ερευνητικών δραστηριοτήτων και τις επαγγελματικές εργασίες της, αναλύοντας τη συμμετοχή της σε σειρά προγραμμάτων. «Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Κόπιασα ιδιαίτερα για να τα κατακτήσω. Ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα της δίκης και για αυτό δέχθηκε να καταθέσω μία πρόταση με επίκεντρο τα παιδιά. Ήταν ένα όνειρο μου που είχα από παιδί. Αλλά τον Ιούνιο μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή, η εκπαιδευτική και η επαγγελματική μου διαδρομή. Είχα βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, είχα μιλήσει με συνηγόρους, με γενετιστές και ήμουν σίγουρη για την έκβασή της και τη συνέχεια της ζωής μου» είπε η 29χρονη, δηλώνοντας παράλληλα «ιδιαίτερα προσβεβλημένη» για τα όσα έχουν προηγηθεί.

Αλλά και η μητέρα της κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «κάνει αυτό που αγαπάει αλλά μας κόπηκε ο δρόμος. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που προσπάθησε τόσα χρόνια. Για τις δραστηριότητες της Ηριάννας μίλησαν και δύο πανεπιστημιακοί που γνώριζαν τη νεαρή φοιτήτρια. Στις καταθέσεις τους αναφέρθηκαν σε ένα "παιδί παθιασμένο και για αυτό προχώρησε σε περαιτέρω σπουδές». Στάθηκαν στο προσόντα της 29χρονης, η οποία ολοκλήρωσε πρώτη στην κατάταξη τις μετάτυχιακές σπουδές της, με αποτέλεσμα να της προσφερθεί και υποτροφία εργασίας. Τέλος, έκαναν λόγο για μια κοπέλα με εξαιρετικές επιδόσεις και ήθος η οποία όμως δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει το διδακτορικό της εάν δεν βρίσκεται εκτός των φυλακών, καθώς απαιτείται προσωπική παρουσία για αυτό.

Από την πλευρά του, ο συνήγορός της, Θοδωρής Μαντάς, επεσήμανε στο δικαστήριο ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις «προέκυψε αβίαστα το αναγκαίο και αναπόφευκτο της καθημερινής παρουσίας της Ηριάννας για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής της». Επιχειρώντας να αντικρούσει πιθανά επιχειρήματα του δικαστηρίου για εναλλακτικούς τρόπους παρακολούθησης, υπογράμμισε πρώτον πως εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογισμών παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, και δεύτερον ότι η Ηριάννα δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για εκπαιδευτική άδεια. Αναλυτικότερα εξέφρασε τη θέση πως η 29χρονη δεν έχει εκτίσει το 1/5 της πραγματικής ποινής, δηλαδή στην επίμαχη περίπτωση τα 2 χρόνια, αλλά και ότι κρατείται στις γυναικείες φυλακές Θηβών και κατ' επέκταση δεν μπορεί να μεταβαίνει στην Αθήνα, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο ίδρυμα στην περιφέρεια.

Στήριξη

Αλληλέγγυοι ζητούν επανεξέταση της περίπτωσής της σχετικά με την αναστολή της ποινής, καθώς στο στάδιο της ανάκρισης είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έλαβε χώρα συγκέντρωση και διαμαρτυρία αλληλέγγυων στην 29χρονη στην Πλατεία Συντάγματος.

Η υπόθεση

Αναλυτικότερα, η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα - και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη.

Η 29χρονη βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της όπου κοιμόταν και η ίδια. Το ζευγάρι είχε προσαχθεί.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη, στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα Β.Λ. μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Λίγους μήνες μετά εντοπίζεται στην Πολυτεχνειούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα το οποίο μπαίνει στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και ένα χρόνο μετά η πραγματογνωμοσύνη, επί του οπλισμού, αποφαίνεται για την ύπαρξη ενός αποτυπώματος που ανήκει σε «άγνωστο θήλυ».

Η 29χρονη συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2013 μετά από «ταυτοποίηση» του αποτυπώματος και μετά την απολογία της στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Στην δίκη της 29χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, ο οποίος είναι επίσημος πραγματογνώμονας των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορας μοριακής ιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε. Στην περίπτωση της Ηριάννας Β.Λ. έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Από νωρίς το πρωί είναι δεκάδες οι συγκεντρωμένοι που έχουν σπεύσει στο Εφετείο για να συμπαρασταθούν στην 29χρονη.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)