Προβλήματα από την κακοκαιρία στο Κερατσίνι

Προβλήματα από την κακοκαιρία στο Κερατσίνι
|
Open Image Modal
Sooc

Σε επιφυλακή οι αρχές, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τραγωδίας στη δυτική Αττική ενώ έντονη κακοκαιρία έπληξε και σήμερα Παρασκευή το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί είναι 16, 6 οι αγνοούμενοι και 12 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Προβλήματα σε Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα

Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε Κερατσίνι και Πέραμα, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις τελευταίες ώρες. Η λεωφόρος Δημοκρατίας στο Πέραμα καθώς και η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι, οι οποίες είχαν πλημμυρίσει, δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν καταστροφές, όπως συνέβη τα τελευταία 24ωρα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Περιφέρεια και δήμοι ζητούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά έργα, αφού πρόκειται για μελέτες και αδειοδοτήσεις ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν νωρίτερα, ότι τα δρομολόγια του φέρι μποτ Σαλαμίνα-Πέραμα διεξάγονται κανονικά, ενώ ήδη συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων απομακρύνουν από τους δρόμους τα φερτά υλικά και γίνεται αποκατάσταση του οδοστρώματος σε συγκεκριμένο σημείο στο Κερατσίνι, το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

«Στην περιοχή το πρόβλημα προϋπήρχε και έγινε ακόμη χειρότερο, μετά την επέκταση της προβλήτας που έκανε ο ΟΛΠ και τον νέο δρόμο που δημιούργησε εσωτερικά του λιμανιού, χωρίς να παροχετεύει τα νερά στη θάλασσα» δήλωσε ο κ. Γαβρίλης και πρόσθεσε πως για αυτή την περιοχή η νέα περιφερειακή διοίκηση δέσμευσε πιστώσεις, έκανε διαγωνισμό και έχει αναδειχθεί μελετητής για το αντιπλημμυρικό έργο. «Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι εύκολο να διεκπεραιωθεί σε λίγο χρόνο» σημείωσε, επειδή έχει πολύ δουλεία και πολλές αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

«Πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πλευρές ότι πρέπει να απογραφειοκρατικοποιηθεί το σύστημα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που να μας επιτρέπει στο συντομότερο χρόνο να εκτελούνται τα αντιπλημμυρικά έργα» κατέληξε ο κ. Γαβρίλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε απογοητευμένος από τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου.

«Κάνω έκκληση να αφήσουν στην άκρη τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας, και εμείς και η περιφέρεια, γιατί θα πνίγονται άνθρωποι. Πρέπει για ορισμένα σημαντικά έργα να βρεθούν διαδικασίες fast-track, δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα το κάνει η πολιτεία, όμως πρέπει να το κάνει. Βέβαια, κάτι που έχει δομηθεί με λάθος τρόπο επί δεκαετίες, δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπιστεί»τόνισε ο κ. Βρεττάκος.

Για τα προβλήματα από τη σημερινή νεροποντή, ο δήμαρχος επισήμανε πως μέχρι αυτήν τη στιγμή, στον δήμο του, αντιμετωπίζονται, παρά την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζει ο κόσμος. «Έχει πέσει πολύ νερό, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι επικίνδυνα» υποστήριξε και εξήγησε ότι στην πόλη υπάρχουν τρία με τέσσερα σημεία που αποτελούν διαχρονική κατάσταση στην περιοχή. «Τα φρεάτια στην πόλη είναι καθαρά, ωστόσο, δεν αρκεί αυτό, εάν δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα» κατέληξε ο κ. Βρεττάκος.

Σημειώνεται, ότι μετά από σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, από τις 15:00, όλα τα αθλητικά κέντρα (Γ. Κασσιμάτης, Π. Μπακογιάννης, Π. Νικολαϊδης, Αρ. Παπαμιχαήλ, Δημοτικό Κολυμβητήριο Κερατσινίου, Αθλητικό Κέντρο Δραπετσώνας, Ι. Βάζος, γήπεδο Χαραυγής, στάδιο Σιταποθηκών, γήπεδο Σαλπέας).

«Είμαστε σαν τη Δαμασκό»

«Είμαστε σαν τη Δαμασκό», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το skai.gr η δήμαρχος της Μάνδρας Αττικής, Ιωάννα Κριεκούκη, επισημαίνοντας την απουσία τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και της Ρένας Δούρου από το εσωτερικό της πόλης αφού, όπως είπε, και οι δύο τους «έμειναν στην Εθνική οδό».

Η ίδια ανεβάζει τώρα τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για 1.500 κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις στις 2.000 .«Οι άνθρωποι είναι άστεγοι και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα», πρόσθεσε. Η ίδια υπογράμμισε, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, την ανάγκη να ξανανοίξουν τα ρέματα με μπουλντόζες, πάνω από τα ήδη κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται στον ρου τους. «Ήδη τα ρέματα τα γκρέμισαν όλα [σπίτια/επιχειρήσεις], τώρα πρέπει απλώς να τα καθαρίσουν».

Όπως εξήγησε, για τα ρέματα έχει αποκλειστική ευθύνη η περιφέρεια: «τα ρέματα δεν μπορώ να τα ανοίξω, είναι καθαρά ευθύνη της περιφέρειας, βάσει νόμου δεν έχω δικαίωμα», ξεκαθάρισε, διαβεβαιώνοντας πως, ως δήμαρχος, φροντίζει για τον καθαρισμό των φρεατίων δύο φορές τον χρόνο.

Οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να καταγράφουν τις ζημιές αλλά η δουλειά τους δυσχεραίνεται από τις βροχοπτώσεις. Το υπουργείο Υγείας εξήγγειλε μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας να είναι σε ετοιμότητα, όπως και κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ. Έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης απηύθυναν οι Δήμοι Ελευσίνας και Μεγάρων. Σε ρυθμίσεις για τις οφειλές των πληγέντων προχώρησε η ΔΕΗ και το υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές τους εισφορές.