Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο Λύκειο

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο Λύκειο
Open Image Modal
Eurokinissi

Σειρά αλλαγών στο Λύκειο που φέρονται ετοιμάζονται από το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η αναμόρφωση του Λυκείου θα γίνει σταδιακά. Αν και η θέσπιση θα προχωρήσει από φέτος, η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει με την Α’ Λυκείου φέτος (σχολικό έτος 2017-2018), τη Β’ Λυκείου από το 2018-2019 και θα ολοκληρωθεί με την Γ’ Λυκείου το 2019-2020. Οι αλλαγές που αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι οι εξής:

  • Θα θεσπιστεί υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ Λυκείου. Οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν μετά το απολυτήριο του Γυμνασίου τη φοίτησή τους, έχοντας όμως την επιλογή να διαλέξουν τύπο Λυκείου.Στη συνέχεια, η υποχρεωτική φοίτηση θα θεσπιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Β’ Λυκείου και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα αφορά συνολικά στο Λύκειο.
  • Υπάρχει ζήτημα με τις μεταγυμνασιακές δομές, όπως οι σχολές του ΟΑΕΔ ή οι ΕΠΑ.Σ., οι οποίες έχουν πάρει παράταση λειτουργίας μέχρι και το 2021. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, θα συνεχιστεί η λειτουργία τους κατά το άμεσο μέλλον, όμως η «βιωσιμότητά» τους θα εκπνεύσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε επίπεδο προτάσεων, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να κρατήσει κάποιες από αυτές τις δομές και να εγγράφονται μόνο ενήλικες που έχουν απολυτήριο Γυμνασίου.
  • Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται «ψαλίδι» στις ενδοσχολικές εξετάσεις.Η λίστα των μαθημάτων που θα βρεθούν εκτός είναι ακόμα υπό συζήτηση.
  • Οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν στη Β’ Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα διδασκόμενα μαθήματα αναμένεται να περικοπούν στο μισό. Συζητείται και πρόταση να είναι επτά τα διδασκόμενα μαθήματα στη Β’ Λυκείου και τέσσερα στην Γ’ Λυκείου.
  • Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται και η αναμόρφωση των περισσότερων προγραμμάτων σπουδών. Μετά τα θέματα των Θρησκευτικών και της Ιστορίας (αναμένεται το τελικό πόρισμα), η επόμενη συζήτηση θα αφορά στις φυσικομαθηματικές σπουδές.
  • Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προχωρήσει και στην ομαδοποίηση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών. Η νομοθέτηση αναμένεται εντός του 2017 και θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος, 2018-2019.