Νετανιάχου: «Επαίσχυντο» το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά των εποικισμών. Συνεργός στο παρασκήνιο η κυβέρνηση Ομπάμα

Νετανιάχου: «Επαίσχυντο» το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά των εποικισμών. Συνεργός στο παρασκήνιο η κυβέρνηση Ομπάμα
Open Image Modal
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem on December 11, 2016. / AFP / POOL / ABIR SULTAN (Photo credit should read ABIR SULTAN/AFP/Getty Images)
ABIR SULTAN via Getty Images

«Επαίσχυντο» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο καλείται το Ισραήλ να παύσει τους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Νετανιάχου ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Σημειώνεται πως το έγγραφο, που είχε συντάξει η αιγυπτιακή πλευρά, είχε αποσυρθεί όταν το Ισραήλ ζήτησε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να παρέμβει, αλλά προτάθηκε ξανά από τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σενεγάλη και τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα να εγκριθεί με 14 ψήφους και μια αποχή (ΗΠΑ). Ο Ντέιβιντ Κις, εκπρόσωπος του Νετανιάχου, δήλωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ σε τρεις εβδομάδες, ενώ διέταξε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ακυρώσει όλα τα προγράμματα βοήθειας προς τη Σενεγάλη.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα όχι μόνο απέτυχε να προστατέψει το Ισραήλ από αυτή την ομαδική επίθεση στον ΟΗΕ, αλλά ήταν και συνεργός στο παρασκήνιο» αναφέρεται σε δήλωση του Νετανιάχου σχετικά.

«Το Ισραήλ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ και με τους φίλους μας στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικανούς και Δημοκράτες, για να αντιμετωπίσει τις βλαβερές συνέπειες αυτού του αλλοπρόσαλλου ψηφίσματος».

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε πως το ψήφισμα ήταν ένα «μεγάλο πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική».

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν υπέβαλαν βέτο για να «κοπεί» το έγγραφο αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με την «παραδοσιακή» γραμμή που ακολουθούσε η αμερικανική εξωτερική πολιτική, βάσει της οποίας η Ουάσινγκτον πάντα παρείχε κάλυψη στο Ισραήλ από καταδικαστικά ψηφίσματα.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)