Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σκοπεύει να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν επαρκή αποθεματικά ρευστού για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων για το χρονικό διάστημα των επόμενων ετών, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές λειτουργίας της, που είδε το Reuters την Τρίτη.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι φορτωμένες με «κακό» χρέος ύψους περίπου ενός τρισ. Ευρώ, κάτι που επηρεάζει τους ισολογισμούς τους και τα επίπεδα δανεισμού- αποτελώντας «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, καθώς η αδύναμη ανάπτυξη πίστωσης αντισταθμίζει την τόνωση που επιδιώκει μέσω χαμηλών επιτοκίων.
Η ΕΚΤ καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες να αναγκάσει τους δανειστές να αδειάσουν τα βιβλία τους από ΝΡΕ (non-performing exposures- μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), που συσσωρεύτηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, και οι νέοι αυτοί κανόνες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών για να επιτευχθεί αυτό.
Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες δύο χρόνια για να βάλουν στην άκρη επαρκή χρήματα για να καλύπτουν το 100% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων, μη εξασφαλισμένων χρεών, και επτά χρόνια για να καλύψουν τα εξασφαλισμένα χρέη, σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η ΕΚΤ αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το συγκεκριμένο προσχέδιο, το οποίο έχει ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου. Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη.
Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες ανά την Ευρωζώνη έπρεπε να συγκεντρώσουν επαρκή αποθέματα για να καλύψουν το 45% όλων των ΝΡΕ το πρώτο τρίμηνο. Όπως αναφέρει το Reuters, οι νέοι κανόνες αναμένεται να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια του μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Στο προσχέδιο η ΕΚΤ επισημαίνει πως, αν και οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, αναμένεται οι τράπεζες να δώσουν εξηγήσεις για οποιεσδήποτε αποκλίσεις και να δώσουν αναφορά σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσής τους στους επιβλέποντές τους.