Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινό ταμείο για να βοηθά μέλη σε κρίση. Αισιοδοξία για την Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινό ταμείο για να βοηθά μέλη σε κρίση. Αισιοδοξία για την Ελλάδα
|
Open Image Modal
Klaus Regling, managing director of the European Stability Mechanism, speaks during a news conference following a Eurogroup meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, July 10, 2017. U.K. companies are overwhelmingly opposed to Britain walking away from talks to leave the European Union without a deal, a survey by the British Chambers of Commerce shows. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει ένα κράτος μέλος σε περίπτωση έκτακτης κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών στην ευρωζώνη και έναν κοινό προϋπολογισμό, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει κήρυγμα στη Μέρκελ.

«Όμως πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια περιορισμένη οικονομική δυνατότητα στην ευρωζώνη, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τις χώρες μέλη σε περίπτωση ξαφνικής κρίσης», εκτίμησε.

Αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διαθέτει πόρους που θα αντιστοιχούν στο ένα ή δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ευρωζώνης, εξήγησε ο ίδιος, κάτι που σημαίνει περίπου 100 με 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προτείνει ότι η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να εκδώσει συλλογικά χρέος και να έχει ένα κοινό προϋπολογισμό στο πλαίσιο των ιδεών για τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η υιοθέτηση τέτοιων «Ευρωπαϊκών Ασφαλών Ομολόγων» θα ήταν κατ’ αρχήν «ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά».

«Με αυτό, θα είχαμε μια αγορά στην Ευρώπη που θα είχε τόσο βάθος και ρευστότητα όσο αυτή για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ στην εφημερίδα.

«Αλλά αυτό θα λειτουργούσε μόνο εάν συγκεντρώναμε μέρος του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη και δεν βλέπω όσον αφορά αυτό να υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κάποια μελλοντική διάσωση στην ευρωζώνη και δήλωσε πως ούτε η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πλέον απαραίτητη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενομένου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ. Σημαντικότερη είναι όμως η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες και αυτή εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα σε συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν» υπογράμμισε, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle)