Σε ολικό συμβιβασμό κατέληξαν Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και ΔΝΤ αναφορικά με το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων στις Ελληνικές Τράπεζες. Η χρυσή τομή της επίσπευσης των stress tests που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αποφευχθεί η διενέργεια των AQR δηλαδή αυστηρότερων ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, φαίνεται πως προς το παρόν δίνει λύση στο αδιέξοδο.
Η επιλογή της ΕΚΤ μετά από σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μοιάζει να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι θα οδηγούσαν στην ανάδειξη νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις Ελληνικές τράπεζες ακόμα και 10 δισ. ευρώ. Αντίθετα η απόφαση του Μάριο Ντράγκι επιβεβαιώνει ότι αρμόδιος ελεγκτής παραμένει ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός), ο οποίος και θα διεξάγει τα νέα stress tests στις Ελληνικές τράπεζες.
Με αυτή την εξέλιξη συμφωνεί και το ΔΝΤ καθώς αξιωματούχος του Ταμείου υπό το καθεστώς ανωνυμίας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση επί του θέματος. Η νέα παρέμβαση από την πλευρά του Ταμείου σημαίνει «λήξη συναγερμού», τουλάχιστον προς το παρών, για ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμπλοκή στην τρίτη αξιολόγηση.
Αν και οι συνολικές αποφάσεις σε όλες τις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν μεταξύ Θεσμών αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση που προτείνει ο Μάριο Ντράγκι ικανοποιεί το Ταμείο.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η επίσπευση των κεφαλαιακών ελέγχων των τραπεζών θα αφορά κυρίως στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και λιγότερο στο χρόνο διεξαγωγής τους, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Διαμάχη μεταξύ συνεταίρων
Αξιωματούχοι από την πλευρά της ΕΚΤ έλεγαν ότι οι αποφάσεις για επίσπευση των διαδικασιών των τραπεζικών stress tests σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποχώρηση μπροστά στις πιέσεις του Ταμείου. Όπως εξηγούσαν ο προγραμματισμός ήταν σαφής για διεξαγωγή stress tests εντός του 2018 και όχι AQR όπως απαιτούσε το ΔΝΤ.
Ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ παραμένει πιστή στο σχεδιασμό που είχε κάνει, επιχειρώντας ταυτόχρονα να βρει τη «χρυσή τομή» με το ΔΝΤ προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση παραμονές της τρίτης αξιολόγησης. Επίσης, όπως εξηγούν οι ίδιοι αξιωματούχοι, το είδος των ελέγχων θα παραμείνει όπως το ορίζει ο SSM και δεν θα αφορά τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση, με πηγές από το οικονομικό επιτελείο να εκφράζουν αρχικά την ικανοποίηση τους για τις εξελίξεις και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να στέλνει μήνυμα στο ΔΝΤ ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς.
Πάντως στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας των Θεσμών αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τις απαιτήσεις του αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους των Ελληνικών τραπεζών, ακόμα και ως μέσο πίεσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.