Τυραννόσαυρος Ρεξ: Πρόκειται για το πλάσμα που έρχεται αναπόφευκτα στο μυαλό όταν ακούει κανείς για «προϊστορικό τρόμο» - ένας σαρκοβόρος δεινόσαυρος που ήταν πραγματικά ένας φονικός γίγαντας, ό,τι κοντινότερο στην έννοια του «τέρατος» έχει καταγράψει η παλαιοντολογία.
Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει πως ο φοβερός προϊστορικός σαρκοφάγος τιτάνας είχε και μια πιο...ευαίσθητη πλευρά, και συγκεκριμένα τη μύτη του, η οποία είχε την ευαισθησία ανθρώπινων ακροδακτύλων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, ο Τυραννόσαυρος (ναι, ο ίδιος, αυτό το θηρίο με τα δόντια άνω των 20 εκατοστών) χρησιμοποιούσε τη μύτη του όχι μόνο για να διερευνά το περιβάλλον του, να φτιάχνει φωλιές και να περιεργάζεται αυγά, αλλά και για να...τρίβεται με το ταίρι του. Όπως έγραψαν στο Scientific Reports οι Αμερικανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη μελέτη, «όταν ερωτοτροπούσαν, οι τυραννόσαυροι πιθανότατα έτριβαν τα ευαίσθητα πρόσωπά τους το ένα πάνω στο άλλο, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών πριν το ζευγάρωμα».
Η νέα αυτή θεωρία ενισχύεται από την ανακάλυψη ενός νέου μέλους της ευρύτερης «οικογένειας» των τυραννόσαυρων, ονόματι Saspletosaurus horneri στη Μοντάνα των ΗΠΑ. Οι δεινόσαυροι αυτοί έζησαν πριν τον Τυραννόσαυρο Ρεξ (περί που 74 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα) και ήταν αρκετά μικρότεροι με μήκος σώματος «μόλις» επτά μέτρων. Το απολίθωμα ήταν ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο, και το «πρόσωπο» ήταν η πιο σημαντική ανακάλυψη.
Πλέον, θεωρείται πως ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος και άλλα είδη τυραννόσαυρων, περιλαμβανομένου του Τυραννόσαυρου Ρεξ, είχαν μια «μάσκα» από μεγάλες, επίπεδες φολίδες, με σημεία ιδιαίτερα σκληρού δέρματος- «θωράκισης», γύρω από τη μύτη και τα σαγόνια. Ωστόσο, στη μύτη βρέθηκαν τρήματα- μικρά ανοίγματα με νεύρα, τα οποία φαίνεται πως επέτρεπαν στον δεινόσαυρο να χρησιμοποιεί το πρόσωπό του ως ένα απίστευτα ευαίσθητο «τρίτο χέρι». Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στους κροκόδειλους και τους αλιγάτορες, που έχουν χιλιάδες μικροσκοπικά, ευαίσθητα εξογκώματα (καλυπτήρια αισθητήρια όργανα- ISO) γύρω από τα σαγόνια τους.
«Το γεγονός πως τα τρήματα είναι όμοια στους τυραννόσαυρους, υποδεικνύει πως είχαν και αυτοί υπερευαίσθητο δέρμα» λέει ο επικεφαλής επιστήμονας, Dr. Τόμας Καρ, από το Carthage College του Ουϊσκόνσιν.