Τα μυστικά των Ναϊτών Ιπποτών σε μια...κουνελότρυπα: Μυστηριώδεις σήραγγες ηλικίας αιώνων βρέθηκαν στη Βρετανία

Τα μυστικά των Ναϊτών Ιπποτών σε μια...κουνελότρυπα: Μυστηριώδεις σήραγγες ηλικίας αιώνων βρέθηκαν στη Βρετανία
Open Image Modal
A detail is shown on a replica document in which Pope Clement V absolved the Knights Templar of charges of heresy, in Rome October 9, 2007. A reproduction of the Latin-language minutes of trials against the Knights Templar in 1308, lost until its rediscovery in 2001, is being published by the Vatican Secret Archives at the end October. The documents, a book and parchments, costs 5,900 euros and its 799 numbered copies are destined for top libraries and medieval scholars. Picture taken October 9, 2007. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY)
Alessandro Bianchi / Reuters

Εντυπωσιακές εικόνες από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον από αρχαιολογικής άποψης δίκτυο σηράγγων στη Βρετανία, που αρκετοί θεωρούν ότι συνδέεται με τους Ναΐτες Ιππότες (κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι μέχρι και 700 ετών), είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το συγκεκριμένο δίκτυο στο Σρόπσαϊρ βρίσκεται κάτω από έναν μεγάλο αριθμό από, κατά τα άλλα συνηθισμένες (αν και μάλλον μεγάλες) κουνελότρυπες σε χωράφι κοντά στην πόλη του Σίφναλ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, οι σήραγγες βρίσκονται ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και είναι ανοιγμένες σε αμμόλιθο, ενώ επίσης στο δίκτυο περιλαμβάνονται θάλαμοι και άλλοι σχηματισμοί. Είναι ασαφές για τι σκοπούς προορίζονταν, αλλά το Historic England κάνει λόγο για «σπήλαιο» (grotto) και φαίνεται ότι πρόσφατα είδαν χρήση για τελετές «μαύρης μαγείας».

Σύμφωνα με τη Shropshire Star, τις επισκέπτονταν παγανιστές και δρυΐδες για τελευτουργίες και ήταν επίσης δημοφιλείς κατά τα ηλιοστάσια και το Χάλογουϊν. Φέρονται να σφραγίστηκαν από τους ιδιοκτήτες της έκτασης το 2012, για να αποθαρρυνθούν βάνδαλοι και άτομα που ήθελαν να πραγματοποιούν τελετές «μαύρης μαγείας».

Όπως αναφέρει το BBC, ο θρύλος λέει πως οι «Σπηλιές του Κάιντον» (Caynton Caves) χρησιμοποιούνταν από μέλη του άλλοτε πανίσχυρου Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών μέχρι και τον 17ο αιώνα- αιώνες μετά την επίσημη διάλυση του ιπποτικού τάγματος, με εντολή του Πάπα (14ος αιώνας) και τους διωγμούς που ακολούθησαν σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν πως μάλλον φτιάχτηκαν ακόμα αργότερα, κατά τα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα.

Σημειώνεται πως το καθολικό ιπποτικό τάγμα των Πτωχών Στρατιωτών του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, μετά την 1η Σταυροφορία, από τον Ούγο ντε Παΐν (Hugues de Payns), ο οποίος έγινε και ο πρώτος Μέγας Μάγιστρός του, με σκοπό την προστασία των προσκυνητών που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους. Τα μέλη του ήταν στην ουσία άριστα εκπαιδευμένοι και σκληροτράχηλοι μοναχοί-πολεμιστές, που έχαιραν προνομίων και υποστηρίζονταν από την Καθολική Εκκλησία, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν τεράστια οικονομική και πολιτική ισχύ. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι ο οργανισμός των Ναϊτών Ιπποτών αποτέλεσε τη βάση του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης.

Ωστόσο, η τεράστια δύναμη που συγκέντρωσαν ήταν ο λόγος που έπεσαν σε δυσμένεια (ειδικά μετά την πτώση της Ιερουσαλήμ στα χέρια των μουσουλμάνων). Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307 πολλοί Ναΐτες στη Γαλλία συνελήφθησαν κατόπιν μυστικών εντολών του βασιλιά Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου, ο οποίος δρούσε με την υποστήριξη του Πάπα Κλήμη του Ε'. Το τάγμα καταργήθηκε και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του τάγματος, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου Μεγάλου Μάγιστρου Ζακ ντε Μολέ υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κάηκαν στην πυρά, κατηγορούμενα για αιρετικές δοξασίες, μαγεία κ.α.- ωστόσο στην πραγματικότητα επρόκειτο για προφάσεις, καθώς το τραπεζικό τους σύστημα και η γενικότερη δύναμή τους είχαν ενοχλήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ωστόσο, θεωρείται πως πολλοί διέφυγαν (και αρκετοί μάλιστα πιστεύεται πως κατέφυγαν στη Σκωτία, με τον βασιλιά Ρόμπερτ Μπρους να τους παρέχει άσυλο (λόγω των κακών σχέσεών του με την Καθολική Εκκλησία), ενώ υπάρχει ο θρύλος πως Ναΐτες ιππότες πολέμησαν στο πλευρό των Σκωτσέζων στην κομβικής σημασίας Μάχη του Μπάνοκμπερν, όπου ο Μπρους συνέτριψε τον αγγλικό στρατό.

Γενικότερα, οι Ναΐτες και σήμερα περιβάλλονται από μια αίγλη θρύλου και μυστηρίου, λόγω των μυστικών τελετουργικών τους, της δύναμής τους αλλά και της υποτιθέμενης σχέσης τους με ιερά αντικείμενα της Χριστιανοσύνης, όπως το Άγιο Δισκοπότηρο- ενώ βάσει κάποιων θεωριών συνωμοσίας οι Ναΐτες ποτέ δεν εξαφανίστηκαν, αλλά στην πραγματικότητα απλά αποτραβήχτηκαν στις σκιές, από όπου μπορούσαν να κινούν με μεγαλύτερη άνεση τα νήματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας.