Yeni Safak: Η Τουρκία θέλει πυραύλους S-400 στα δυτικά για την «ελληνική απειλή»

Yeni Safak: Η Τουρκία θέλει πυραύλους S-400 στα δυτικά για την «ελληνική απειλή»
Open Image Modal
MOSCOW, RUSSIA - MAY 9, 2017: S-400 Triumf medium-range and long-range surface-to-air missile system rolls down Moscow's Red Square during a Victory Day military parade marking the 72nd anniversary of the victory over Nazi Germany in the 1941-1945 Great Patriotic War, the Eastern Front of World War II. Valery Sharifulin/TASS (Photo by Valery Sharifulin\TASS via Getty Images)
Valery Sharifulin via Getty Images

Στα δυτικά και στα ανατολικά της χώρας θα αναπτυχθούν οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400, τους οποίους σκοπεύει να αποκτήσει η Τουρκία, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης θα μεταφερθούν δύο συστήματα από τη Ρωσία στην Τουρκία. Το ένα θα εγκατασταθεί στα ανατολικά, εναντίον απειλών από τη Συρία και το Ιράν, και το άλλο στα δυτικά, εναντίον της «ελληνικής απειλής». Τα υπόλοιπα, νέα συστήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει φτάσει σε συμφωνία με τη Ρωσία για απευθείας απόκτηση, σχετικά με αυτή την επείγουσα ανάγκη. Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνολογίας στη συμφωνία με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας δύο φάσεων με τη Ρωσία, η Τουρκία θα αγοράσει δύο συστήματα S-400 απευθείας, και οι άλλοι δύο εκτοξευτές θα κατασκευαστούν στην Τουρκία, με μεταφορά τεχνολογίας. Το πρώτο φορτίο S-400 από τη Ρωσία αναμένεται το 2018» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2016, και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα προθυμοποιούνται να προχωρήσουν, προαναγγέλλοντας πολλάκις «κλείσιμο της συμφωνίας» και υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε «τελικό επίπεδο» κλπ. Ωστόσο, η Τουρκία επιζητεί δάνειο για να προχωρήσει.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν η Τουρκία είχε κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της απόκτησης κινεζικών συστημάτων αεράμυνας FD-2000 (HQ-9), οι οποίες όμως δεν προχώρησαν με τη συμφωνία να ματαιώνεται στο τέλος- σημειώνεται πως είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το σύστημα αυτό θα έπρεπε να «συνδεθεί» με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας πολλά στους Κινέζους (κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των S-400, καθώς η ρωσική πλευρά θα αποκτούσε επίσης πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ).

Ακόμη, η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει στην αεροπορία της το προηγμένο αμερικανικό stealth μαχητικό F-35, και η «συνύπαρξη» του S-400 με αυτό στο οπλοστάσιο της ίδιας χώρας δεν είναι κάτι που ενθουσιάζει τη Δύση- ενώ τίθεται και το θέμα τεχνικής ασυμβατότητας του ρωσικού συστήματος με το υπάρχον, «δυτικού» τύπου σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας.

Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λίγοι αυτοί που εντάσσουν τις όλες συζητήσεις περί αγοράς S-400 στο πλαίσιο ενός τουρκικού παιχνιδιού για άσκηση πίεσης/ «αντίποινα» στη Δύση, λόγω δυσαρέσκειας για τη στάση των χωρών της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και άλλα θέματα, όπως τη στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, την απόσυρση γερμανικών, αμερικανικών και ολλανδικών συστημάτων Patriot από το τουρκικό έδαφος κ.α.