Σε έναν νέο «γύρο» φαίνεται να εισέρχεται η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον διερχομένων πλοίων, εν όψει και της αποστολής της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά», που αναμένεται να αντικαταστήσει την «Ύδρα» στην περιοχή.
Νέα πλήγματα σε πλοία
Όπως ανέφερε την Παρασκευή το UKMTO, το πλήρωμα του ελληνόκτητου «Tutor», που υπέστη ζημιές από επίθεση των Χούθι, απομακρύνθηκε από το πλοίο, το οποίο πλέει ακυβέρνητο στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένας ναυτικός είχε αναφερθεί πως παρέμενε αγνοούμενος. Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέσωσε το πλήρωμα του πλοίου.
Υπενθυμίζεται πως το σκάφος δέχτηκε επίθεση την Τετάρτη, η οποία προκάλεσε εισροή υδάτων και ζημιές στο μηχανοστάσιο, που του στέρησαν τη δυνατότητα ελιγμών. Επίσης, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση και σε άλλο ένα σκάφος, το «Verbena», στον Κόλπο του Άντεν, μέσα στις τελευταίες ημέρες.
Τα περισσότερα μέλη του πληρώματος του «Tutor» είναι από τις Φιλιππίνες, και ο πρόεδρος της χώρας είχε πει ότι γίνονταν ενέργειες σε συντονισμό με το UKMTO για την επιστροφή τους. Ως προς το τι θα συμβεί στο πλοίο, που είναι φορτωμένο με 80.000 τόνους άνθρακα, πηγή ενήμερη για το θέμα είπε στο Reuters πως είχε ανατεθεί στην Tsavliris Salvage Group να το ρυμουλκήσει, σε ένα εγχείρημα που θα περιλαμβάνει δύο σκάφη- το πρώτο αναμένεται να φτάσει το πρωί της Δευτέρας και το δεύτερο το βράδυ της Τρίτης. Σημειώνεται πως εκπρόσωπος των Χούθι είπε ότι η επίθεση έγινε με ένα «σκάφος drone», καθώς και drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και βαλλιστικούς πυραύλους.
Όσον αφορά στο «Verbena», σημαίας Παλάου και ουκρανικής ιδιοκτησίας, με φορτίο ξύλου, οι Χούθι εκτόξευσαν εναντίον του δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise, χτυπώντας το την Πέμπτη στον Κόλπο του Άντεν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ναυτικού. Το «Verbena» έχει εγκαταλειφθεί και την Κυριακή έπλεε ακυβέρνητο και φλεγόμενο.
Οι Χούθι της Υεμένης έχουν προχωρήσει σε δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και τον κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι το κάνουν για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου μαίνεται η πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Έχουν βυθίσει ένα πλοίο, έχουν καταλάβει ένα άλλο και έχουν σκοτώσει τρεις ναυτικούς σε διαφορετικά περιστατικά- ενώ στρατιωτικές πηγές υποδεικνύουν ως σημαντική εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες τη χρήση μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας, το οποίο μάλιστα έφερε πάνω του κούκλες ώστε να παραπλανήσει το πλήρωμα του στόχου και να το περάσουν για σκάφος με ψαράδες. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια σταθερή ροή επιθέσεων από τους Χούθι, ενώ υπογράμμισαν πως τα σκάφη που επλήγησαν δεν ήταν υπό την προστασία πλοίων της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.
Η φρεγάτα «Ψαρά» ετοιμάζεται για την αποστολή της
Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» αυτή τη στιγμή επιχειρούν ένα ολλανδικό πλοίο γενικής χρήσης και τρεις φρεγάτες (μία γαλλική, μια γερμανική και μία βελγική). Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής της επέστρεψε στην Ελλάδα, και προς αντικατάστασή της αναμένεται η αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά», επίσης κλάσης ΜΕΚΟ. Η «Ψαρά», όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, είναι «στο μεγαλύτερο ποσοστό» έτοιμη να αναχωρήσει και αναμένεται η σχετική εντολή- η οποία εκτιμάται ότι θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η «Ψαρά», όπως γίνεται αντιληπτό, θα διαθέτει και αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά την αποστολή της «Ύδρας», η οποία κρίνεται ως επιτυχής.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί»
Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Αρσένιο Ντομίνγκεζ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις. Σύμφωνα με αναφορά της US Defense Intelligence Agency, τουλάχιστον 65 χώρες και μεγάλες εταιρείες των χώρων της ενέργειας και της ναυτιλίας έχουν επηρεαστεί.
Πέρα από την καθαρά αμυντικού χαρακτήρα ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» και τις αντίστοιχες δραστηριότητες πλοίων άλλων ναυτικών στην περιοχή, σε εξέλιξη είναι από τον Ιανουάριο μια εκστρατεία με αεροπορικές επιθέσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης μιας σειράς από πλήγματα στις 30 Μαΐου για την οποία οι Χούθι υποστήριξαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 16 άτομα και τραυμάτισαν 42. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσφατα κατέστρεψαν εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων cruise, ενώ αναφέρθηκε ότι καταστράφηκε και υποθαλάσσιο drone με βόμβα. Επίσης, ανακοίνωσαν πως την Παρασκευή κατέστρεψαν επτά ραντάρ στο έδαφος της Υεμένης που επέτρεπαν στους Χούθι να στοχεύουν πλοία, καθώς και τηλεκατευθυνόμενα σκάφη επιφανείας και drones.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετικό δημοσίευμα του Associated Press αναφέρεται πως το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, που επί δεκαετίες ετοιμαζόταν για αναμετρήσεις στις θάλασσες του πλανήτη με τις ναυτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης πρώτα και μετά της Ρωσίας και της Κίνας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύγκρουση με μια οργάνωση ανταρτών: Ειδικοί κάνουν λόγο στο Associated Press για «την πιο έντονη μάχη στη θάλασσα που έχει αντιμετωπίσει το ναυτικό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς το USN, όπως και ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών, επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτές τις θαλάσσιες οδούς απέναντι σε μια οργάνωση που φαίνεται να διαθέτει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες drones, πυραύλων και άλλων όπλων.
Όσον αφορά στους λόγους που ο αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν χτυπούν σκληρότερα τους Χούθι, θεωρείται πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στην επιθυμία των ΗΠΑ να αποφύγουν αύξηση εντάσεων με το Ιράν- ειδικά μετά την αποτυχημένη μεν, μεγάλη δε, επίθεση με πυραύλους του κατά του Ισραήλ και τον εμπλουτισμό ουρανίου πιο κοντά σε επίπεδα που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά όπλα.