H Φινλανδία μοιράζεται εδαφικά σύνορα μήκους περίπου 1.340χλμ με τη Ρωσία αλλά η γειτνίαση δεν ήταν πάντα καλή. Την περίοδο 1939-1940 η τότε Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Φινλανδία (Σοβιετοφινλανδικός ή Χειμερινός Πόλεμος) και μέχρι το 1950- και παρά τη ειρηνευτική συνθήκη που υπεγράφη στη Μόσχα το 1940-οι σχέσεις ήταν τεταμένες. Από το 1950 μέχρι και το 2014 όμως η γειτνίαση ήταν αρμονική. Αλλά όχι πια. Τα γεγονότα στην Ουκρανία, η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, η επέκταση της σφαίρας επιρροής του ΝΑΤΟ σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι συζητήσεις για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη κ.α. έχουν αλλάξει τα μετά-ψυχροπολεμικά δεδομένα στη σχέση Ρωσίας – Δύσης. Και κατά συνέπεια και στη σχέση Ρωσίας-Φινλανδίας, η οποία μαζί με τη Σουηδία είναι στενοί εταίροι, μη μέλη του ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε έντονες συζητήσεις για την πολιτική ασφάλειας στη Φινλανδία προκάλεσε αντιδράσεις στη Μόσχα που επίσης δήλωσε πως δεν θα διστάσει να φέρει τα στρατεύματά της πιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, εάν η χώρα μπει στο ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο η Φινλανδία, έχει κάθε λόγο επαγρυπνεί και φυσικά να μην αφήνει τίποτα στην τύχη. Έτσι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μπλοκάρει τις αγορές κατοικιών στη χώρα από αλλοδαπούς κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αφού, όπως υποστηρίζει έχει στοιχεία πως Ρώσοι φαίνεται να αγοράζουν γη σε ειδικού ενδιαφέροντος περιοχές. Και η Φινλανδία φοβάται πως απώτερος στόχος είναι η εγκατάσταση στρατιωτών σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία μια πιθανή ρωσική εισβολή.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας αναφέρεται πως ορισμένες συναλλαγές που αφορούν την απόκτηση από γης και κτισμάτων από μη κατοίκους της χώρας, θα ακυρωθούν για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις αναφορές που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα ότι οι Ρώσοι είχαν αγοράσει ακίνητα σε πολιτικά «ευαίσθητες» περιοχές με στόχο τη να χρησιμοποιηθούν σε μια «περίοδο κρίσης». Μεταξύ αυτών σπίτια και εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κοντά στα σύνορα και κοντά σε αεροδρόμια.
Σχετικές αναφορές υπήρχαν σε έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών SUPO, οι συντάκτες της οποίας επίσης υποστηρίζουν πως οι αγορές αυτές μπορούν να χρησιμεύσουν στον εχθρό για την διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού και για την φιλοξενία στρατευμάτων του.
Διαβάστε επίσης: Καλίνινγκραντ: Ένα μικρό κομμάτι ρωσικής γης στη Βαλτική, μπορεί να εξελιχθεί στο πιο επικίνδυνο σημείο της Ευρώπης
Όπως αναφέρεται σε αυτή, σύμφωνα με τον Independent, ερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προετοιμάζεται το έδαφος (σ.σ. από τον εχθρό) για μια πιθανή κατάσταση κρίσης. Και τονίζεται πως μεταξύ αυτών θα είναι «κτηματικές συναλλαγές που δεν φαίνεται να σχετίζονται με επιχειρήσεις και αποκλίνουν από τις λογικές τιμές στην αγορά ακινήτων». Και τονίζει πως ένας ξένος ιδιοκτήτης μπορεί να δημιουργήσει εγκαταστάσεις από τις οποίες ένα ξένο κράτος θα μπορούσε να επωφεληθεί σε μια κατάσταση κρίσης.
Σημειώνεται πως τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει και μια επίσημη έρευνα για το όλο θέμα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα μπλοκάρει στο μέλλον τις όποιες τέτοιου είδους αγορές γης και κτισμάτων από ξένους στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες περιοχές» οι οποίες και θα καθοριστούν με ακρίβεια.
Σύμφωνα δε με τη βουλευτή Suna Kymäläisen, που με δηλώσεις της επανέφερε το θέμα, ίσως με τον όρο «ευαίσθητες περιοχές» να πρέπει να χαρακτηριστούν περισσότερες εγκαταστάσεις και περιοχές από αυτές που μέχρι σήμερα ορίζονται ως τέτοιες.