Ο Έλον Μασκ κάνει λάθος: Μία φυσικός εξηγεί γιατί δεν ζούμε σε προσομοίωση υπολογιστή

Ο Έλον Μασκ κάνει λάθος: Μία φυσικός εξηγεί γιατί δεν ζούμε σε προσομοίωση υπολογιστή
Open Image Modal
Colin Anderson via Getty Images

Από τον φιλόσοφο Νικ Μπόστρομ μέχρι τον «γίγαντα» της τεχνολογίας, Έλον Μασκ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν υποστηρίξει ότι η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να μην είναι τίποτα άλλο από μία εξελιγμένη προσομοίωση σε υπολογιστή.

Και μπορεί η συγκεκριμένη εκτίμηση να αποκτά ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα ευρέως αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στους κύκλους των επιστημόνων της φυσικής.

Σύμφωνα με τη θεωρητική φυσικό Σάμπιν Χόσενφελντερ, το σενάριο της προσομοίωσης αγνοεί τους νόμους της φύσης, καθώς σε ένα τέτοιου είδους σύμπαν θα έπρεπε είτε να ανατραπεί η κβαντομηχανική είτε να βασίζεται σε κβαντικό bits(qubits), που μέχρι στιγμής δεν έχουν συνδεθεί με τη γενική θεωρία περί της σχετικότητας.

Σε μία πρόσφατη ανάρτηση που έκανε σε μπλογκ, η ερευνήτρια από το Ινστιτούτο Εξελιγμένων Επιστημόνων στην Φρακνφούρτη υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν συμβαδίζει με τους μέχρι στιγμής νόμους της φυσικής.

Open Image Modal

«Έστω και ότι όλα αυτά είναι φτιαγμένα από κάποιον προγραμματιστή κανένας δεν εξηγεί τίποτα για την εποχή της μυθολογίας», γράφει η Χόσενφελντερ. «Το σενάριο της προσομοίωσης ενοχλεί γιατί εισβάλλει στο έδαφος των φυσικών».

«Πρόκειται για μία τολμηρή αξίωση σχετικά με τους νόμους της φύσης, που όμως δεν βασίζεται σε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους νόμους της φύσης».

Η Χόσενφελντερ επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι είναι αδύνατο ένας προγραμματιστής να έχει καταφέρει αποτρέψει την προσομοίωση των εγκεφάλων από την παρατήρηση των αντιφάσεων. «Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από το προγραμματιστή να είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι προβλέπει ο εγκέφαλος».

«Αν ένας προγραμματιστής ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύμπαν ή πολυσύμπαν θα έπρεπε να το κωδικοποιήσει βασιζόμενος στο πλαίσιο ενός άλλου σύμπαντος», συμπληρώνει η φυσικός.