Τα παιδιά στη Συρία δολοφονούνται προσπαθώντας να πάρουν ανάσα. Και αυτές είναι οι εικόνες ενός πολέμου με χημικά όπλα

Tα παιδιά στη Συρία δολοφονούνται προσπαθώντας να πάρουν ανάσα. Και αυτές είναι οι εικόνες ενός πολέμου με χημικά όπλα
|

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Γονείς, συγγενείς, φίλοι, άγνωστοι αρπάζουν στα χέρια τους μικρά παιδιά. Είναι πανικόβλητοι και ουρλιάζουν. Τα γδύνουν και τα ξαπλώνουν όπου βρουν. Πάνω σε κοντέινερ, σε γυμνές σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες, στο χώμα. Τα γδύνουν και τα καταβρέχουν. Δεν κλαίνε. Δεν μπορούν καν να αναπνεύσουν. Το βλέμμα τους είναι κενό. Ούτε καν τρομαγμένο. Τα μάγουλά τους κατακόκκινα από την υπερπροσπάθεια που κάνουν για να γεμίσουν με οξυγόνο τους πνεύμονές τους και να κρατηθούν στη ζωή. Ο ήχος που βγάζουν όσο προσπαθούν να αναπνεύσουν «στοιχειώνει» όσους τον ακούσουν. Τα κορμιά τους τρέμουν. Έχουν σπασμούς και βγάζουν αφρούς από το στόμα.

Είναι οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στην περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας κατά τη διάρκεια επίθεσης με χημικά όπλα και παρουσιάζουν τα δύο σοκαριστικά βίντεο του AJ+ (με υλικό από Reuters, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρακτορείο Qasioun, Al Jazeera, ΕΜC). Η επίθεση σε βάρος αμάχων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 86 άνθρωποι-σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 30 παιδιά. Και αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά, όπως καταγγέλλεται, επίθεση με βρώμικα όπλα, που σημειώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν θα είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Σύρια, από το 2013.

Στο μεταξύ ένα από τα νοσοκομεία που κατακλύστηκαν από ασθενείς και κλήθηκε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε όσους εκτέθηκαν στα χημικά βομβαρδίστηκε και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανιστούν τα πειστήρια ενός εγκλήματος πολέμου.

Γιατροί, όπως ο Shaju Islam, μιλούν για ξεκάθαρα συμπτώματα που συνάδουν με επίθεση από «βρώμικα» όπλα -συρρίκνωση της κόρης των ματιών, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλή πίεση, λιποθυμία και αφροί από το στόμα- ενώ κάποιοι καταγγέλλουν πως δεν έγινε χρήση χλωρίνης όπως άλλες φορές, αλλά αερίου σαρίν το οποίο προσβάλει το νευρικό σύστημα.

Το αέριο σαρίν είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τη χλωρίνη και φυσικά πιο θανατηφόρο. Απορροφάται από τους πόρους του δέρματος ενώ ακόμη και η επαφή με όποιον έχει προσβληθεί εγκυμονεί κινδύνους. Και αυτό σε μια χώρα που το 90% των γιατρών δεν διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, πόσο μάλλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προστατευθούν. Αυτό βέβαια ποτέ δεν σταμάτησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παραμένει στη Συρία και υποφέρει, τραυματίζεται και πεθαίνει πλάι στους αμάχους.

«Αυτή η επίθεση με σαρίν είναι μία από τις πολλές επιθέσεις με χημικά που έχουν “δοκιμαστεί” στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει πλήρως. Δεν έχουμε τον στοιχειώδη εξοπλισμό. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε ένα μέρος αυτού μέσα από τα συντρίμμια νοσοκομείων που βομβαρδίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο...Την περασμένη εβδομάδα πέντε από τα νοσοκομεία μας χτυπήθηκαν και τέθηκαν εκτός λειτουργίας» λέει ο Shaju Islam.

Σημειώνεται πως στη Συρία έχουν καταγραφεί 71 επιθέσεις σε 32 διαφορετικές δομές υγείας που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το καθεστώς Άσαντ που σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών χωρών της Δύσης πραγματοποίησε την επίθεση αρνείται πως έχει κάνει χρήση χημικών όπλων ενώ η Μόσχα που στηρίζει τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της χώρας δηλώνει πως δεν πραγματοποίησε κανέναν βομβαρδισμό και πως αιτία είναι η επίθεση συριακών μαχητικών αεροσκαφών σε αποθήκες με χημικά που ανήκουν όμως σε αντάρτες...

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία καταθέτουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας την καταδίκη του καθεστώτος Άσαντ, ο ΟΗΕ ζητά- από ποιόν άραγε- απόδοση ευθυνών για την «φρικιαστική επίθεση» και ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει συγκλονισμένος.