Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας
Open Image Modal
SOOC

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 διευθύνσεις δασών της χώρας, συνολικά στο 35% της έκτασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάρτηση που έχει λάβει χώρα ποτέ στα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που η σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε συνταγματική επιταγή.

«Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη, με προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως τόνισε, «μόνο η κυβέρνησή μας πήρε την πολιτική απόφαση να επιλύσει προβλήματα χρόνων στη διαχείριση τη γης και της υπαίθρου, τα οποία ανέδειξε αυτή η ανάρτηση. Για εμάς, τώρα αρχίζει ακόμα περισσότερη δουλειά, για την ισόρροπη ανάπτυξη με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θα συσταθούν άμεσα οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, ενώ παράλληλα ξεκινά η νέα ανάρτηση στο 175 της χώρας από τις 12 Οκτωβρίoυ, ενώ αύριο Παρασκευή ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατάρτισης δασικών χαρτών στο 46 % της χώρας. Τέλος, εντός του 2017 θα αναρτηθεί σε διαβούλευση ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις, για την πλήρη εφαρμογή των δασικών χαρτών σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Σημειώνεται ότι με το κλείσιμο της ανάρτησης, εφόσον η αντίρρηση υποβλήθηκε έγκαιρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δίνεται η δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, για την αποπληρωμή του τέλους και έως την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017,την αποστολή τους (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην οικεία δασική αρχή.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, επιλύθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα, συμπεριλήφθηκαν οι αναδασμοί γης στους δασικούς χάρτες, δόθηκε η δυνατότητα διασφάλισης όλων των επιδοτήσεων των πολιτών, με εξαίρεση από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ, εξυπηρετήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσω καθοριστικής μείωσης έως και 83% των ποσών τακτοποίησης.

Επίσης, καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30 ευρώ και με 100 δόσεις, συνολικά, απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και καθορίστηκε δαπάνη αναδάσωσης την οποία εκμεταλλεύεται η Δασική Υπηρεσία για την διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Εξάλλου, μειώθηκαν έως και κατά 80% τα παράβολα για τις αντιρρήσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να υποβάλλουν αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη. Τέλος, προβλέφθηκαν για πρώτη φορά ατέλειες στην υποβολή αντιρρήσεων και η δυνατότητα ατελούς διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος επί του δασικού χάρτη, ώστε να μη χρεώνεται ο πολίτης λάθη της διοίκησης.

Όπως έγινε γνωστό, υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις. Από αυτές, 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ για 15.365 αντιρρήσεις εκκρεμεί η πληρωμή, επίσης, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 15.387 πρόδηλα σφάλματα.

Τέλος, όσον αφορά την ανταπόκριση των Δήμων στη νομοθετημένη τους υποχρέωση να οριοθετήσουν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, όλοι πια οι 120 Δήμοι που είχαν ανάρτηση δασικού χάρτη εκπλήρωσαν αυτή την υποχρέωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)