Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τι γράφει η δικογραφία για το ρόλο της 16χρονης - Ο πατέρας έδινε τις εντολές

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τι γράφει η δικογραφία για το ρόλο της 16χρονης – Ο πατέρας έδινε τις εντολές
Open Image Modal
EUROKINISSI

Στη διαδικασία να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας που θα έπαιρνε ένα επαγγελματίας ποινικός είχε μπει με εντολή του πατέρα της η 16χρονη κοπέλα, η οποία συνελήφθη για εμπλοκή στην υπόθεση Λεμπιδάκη.

Στο επίμαχο κομμάτι της δικογραφίας που αποκαλύπτεται αναφέρεται: «Η ανήλικη υπό την καθοδήγηση του πατέρα της, προέβη στην αποστολή του φακέλου με τις επιστολές του απασχθέντος προς την οικογένεια, μέσω ΚΤΕΛ Χανίων, ενώ ομοίως υπό την καθοδήγηση του πατέρα της προέβη στην προμήθεια δύο καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας που χρησίμευαν για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης».

Η 16χρονη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους από τη Δικαιοσύνη, έβαζε γάντια για να μην αφήνει ίχνη πάνω στις επιστολές και σε οτιδήποτε άλλο έπιανε. Πρόκειται για μαθήτρια της Β' Λυκείου, κόρη του μεσίτη που συνελήφθη ως ένα από τα πρωταγωνιστικά μέλη της οργάνωσης. Οι αστυνομικοί δεν της αποδίδουν ευθύνη για τα όσα πέρασε ο επιχειρηματίας, καθώς μπορεί να αντιλήφθηκε ότι κάνει κάτι παράνομο αλλά όχι ότι συμμετέχει σε ενέργειες που σχετίζονται με απαγωγή. Οι κατηγορίες σε βάρος της αφορούν αποκλειστικά στη συνδρομή που παρείχε για «μικροδουλειές» που σχετίζονταν με τους απαγωγείς.

«Οποιοδήποτε ανήλικο παιδί θα έκανε ό,τι του έλεγε ο πατέρας του. Να τονίσουμε ότι η μητέρα είχε άγνοια. Το κορίτσι δεν γνώριζε τίποτα για το Μιχάλη Λεμπιδάκη. Εμπιστευόταν τον πατέρα της και έκανε ότι της έλεγε. Με την Αστυνομία ήταν απολύτως συνεργάσιμη. Ανέφερε τα περιστατικά με την αποστολή φακέλου και με την αγορά καρτών ανανέωσης καρτοκινητής. Δεν μπορούσε να διανοηθεί όμως ότι πρόκειται για πράξεις που σχετίζονται με απαγωγή», δήλωσε ο δικηγόρος της ανήλικης, Γιώργος Φραντζεσκάκης.

Το μοιραίο λάθος

Στο συμπέρασμα ότι οι απαγωγείς Λεμπιδάκη έκαναν άστοχη εκτίμηση των οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικογένειας του επιχειρηματία καταλήγουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν γνώση της δικογραφίας της υπόθεσης.

Το μοιραίο λάθος να κρατήσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια τους το θύμα φαίνεται ότι οφείλεται στην κακή ενημέρωση τους και την άστοχη εκτίμησή τους. Κάποιος τους είχε λανθασμένα ενημερώσει, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ότι η οικογένεια του επιχειρηματία έχει πακτωλό χρημάτων στη διάθεσή της από τη Παγκρήτια Τράπεζα και την εταιρία «Πλαστικά Κρήτης». Ο ίδιος ο όμηρος πληροφορήθηκε από την τηλεόραση, που βρισκόταν στο δωμάτιο-«φυλακή» όπου κρατούνταν, και από εφημερίδες που του έδιναν οι απαγωγείς, ότι οι απαγωγείς ζητούνταν αρχικά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έχοντας γνώση των οικονομικών δεδομένων της οικογένειάς του προσπάθησε να πείσει τους δράστες ότι το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό. Μάλιστα, τους είπε ότι το ποσό θα μπορούσε πραγματικά να δοθεί ήταν κάτι λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεγόμενά του ίδιου αλλά και των δικών του ανθρώπων του που έκαναν τις διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, διότι οι απαγωγείς πίστεψαν ότι επρόκειτο για ψέματα.