Κάθε ημέρα δύο άνθρωποι στην Ελλάδα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας αυτοκτονεί.
Το σοκαριστικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τα στατιστικά στοιχειά που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. και παρουσιάζονται στη HuffPost Greece για τις απόπειρες αυτοκτονίας και τις αυτοκτονίες.
Mάλιστα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο περιστατικά αυτοχειρίας νέων ατόμων: η περίπτωση ενός κοριτσιού 16 ετών στη Γλυφάδα και ενός 26χρονου φοιτητή στα Φάρσαλα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ σημειώθηκαν στην Ελλάδα:
- Το 2013, 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες
- Το 2014, 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες
- Το 2015, 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες
- Το πρώτο εννιάμηνο του 2016, 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες
Επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις για τη χρονική περίοδο 2000-2012, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που χρησιμοποιήθηκαν για την εν λόγω μελέτη, το 2011-2012, κατά το αρχικό διάστημα της κρίσης σημειώθηκαν συνολικά 508 και 533 αυτοκτονίες αντίστοιχα.
Στον χάρτη που ακολουθεί καταγράφονται με σειρά κατάταξης οι διοικητικές περιφέρειες στις οποίες σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών το διάστημα 2013-2015.
Οι περισσότερες από αυτές λαμβάνουν χώρα στην Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.
«Από τα στατιστικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι η επικινδυνότητα εκτοξεύεται σε ηλικίες άνω των 41 ετών. Και εμπειρικά, μπορώ να σας πω, ότι καταγράφουμε μία με δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα. Πρόκειται για δυσάρεστα περιστατικά που τις περισσότερες φορές για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν δημοσιοποιούνται. Όσο για τις απόπειρες αυτοκτονίας είναι σίγουρα τρομακτικά πολλές και δεν μπορούν να καταγραφούν στο σύνολό τους», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Οι συγγενείς πολλές φορές υπό τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν ενημερώνουν τις Αρχές. Αντίστοιχα, συχνά πολλά περιστατικά συγχέονται με ατυχήματα και δεν μπορούν να διαγνωστούν ως αυτοκτονίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πτώση στη θάλασσα, καθώς και ένας θάνατος στην άσφαλτο. «Δεν ξέρουμε εάν αυτός που πέφτει στη θάλασσα ζαλίστηκε ή το έκανε συνειδητά. Επίσης στο δρόμο, κάποιος μπορεί να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και να προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο, αλλά μπορεί και να θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του», εξηγεί αστυνομική πηγή.
Σε περίπτωση που διαγνωστεί μία αυτοκτονία μετά τη νεκροψία – νεκροτομή, τότε οι ιατροδικαστές δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «αυτοκτονία» στο πόρισμά τους. Όπως εξηγεί ιατροδικαστής, «είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς η αυτοχειρία στιγματίζει μία οικογένεια ενώ υπάρχει και διαφωνία με την εκκλησία».
Τα στοιχεία της αστυνομίας για το διάστημα 2013-2016 καταδεικνύουν ότι οι αυτόχειρες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες. Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημειώθηκαν συνολικά 1.656 αυτοκτονίες ανδρών.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι και οι γυναίκες που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να βάλουν οι ίδιες τέλος στη ζωή τους, με συνολικά 1.301 να έχουν διαπράξει απόπειρα αυτοκτονίας κατά το 2013-2016.
Σχετικά με την αύξηση των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η διαΝΕΟσις ανέφερε σε παλαιότερη μελέτη της ότι σύμφωνα με ερευνητές τη δεκαετία 2000-2010 τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά και φαίνονταν ανεπηρέαστα από το κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι.
Σε πιο πρόσφατη έρευνά τους, όμως, οι συγκεκριμένοι ερευνητές βρήκαν πως οι απόπειρες αυτοκτονίας και oι ολοκληρωμένες αυτοκτονίες συσχετίζονται θετικά με την ανεργία.