Η αμείλικτη πραγματικότητα στο θέμα της ασφάλειας στη δυτική Αττική ήρθε στην επιφάνεια με το χειρότερο τρόπο το βράδυ της Πέμπτης με το θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου Μάριου, του μικρού μαθητή που έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.
Η υποστελέχωση αστυνομικών υπηρεσιών, η υποαστυνόμευση, η ανεξέλεγκτη δράση ομάδων Ρομά που γλεντούν πυροβολώντας και η ανάπτυξη κάθε είδους εγκληματικότητας, συνθέτουν το σκηνικό σε περιοχές όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Λιόσια και τον Ασπρόπυργο.
Ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, περιγράφει μιλώντας στη HuffPost Greece την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Αττική επισημαίνοντας ότι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε θα θρηνήσουμε νεκρό.
«Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέλει να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές της δυτικής Αττικής ή όχι; Οι πολίτες και οι αστυνομικοί των περιοχών αυτών θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας; Γιατί εδώ μιλάμε για περιοχές που συγκεντρώνουν όλο το βαρύ έγκλημα της Αττικής», αναφέρει ο κ. Σταματάκης. Και προσθέτει:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σκεφτείτε ότι στη δυτική Αττική υπηρετεί ο μισός αριθμός προσωπικού από τον προβλεπόμενο, ενώ οι περιπολίες τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Η ηγεσία έχει υποσχεθεί πολλά τα οποία δεν κάνει πραγματικότητα. Διαρκώς φεύγουν αστυνομικοί από εδώ για να πάνε σε κάποιο γραφείο της ΓΑΔΑ, στο αρχηγείο ή στη φύλαξη κάποιου επωνύμου. Στη δυτική Αττική δεν θέλει να έρθει κανένας συνάδελφος, διότι ξέρει ότι μπορεί να κάνει 25 ημέρες να πάρει ρεπό και ότι μας θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Είναι τουλάχιστον παράλογο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί στη μήτρα του εγκλήματος. Εκτός αυτού παίρνουν διαρκώς άτομα που υπηρετούν εδώ για να τα χρησιμοποιήσουν σε φυλάξεις στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Να τονίσουμε ότι είχαμε επισημάνει ότι είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα. Δυστυχώς ένα 11χρονο παιδί ήταν το θύμα. Είμαστε σοκαρισμένοι. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες έφυγαν από τη δυτική Αττική για νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό 21 δόκιμοι αστυνομικοί, οι οποίοι… αντικαταστάθηκαν από μόλις τρεις συναδέλφους τους. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και οι υπηρεσίες ασφάλειας χρειάζονται ενίσχυση εκατοντάδων αστυνομικών, ενώ υπάρχουν Τμήματα Ασφαλείας σε πολύ επιβαρυμένες περιοχές που επανδρώνονται από 10-20 αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Ασφαλείας στο Ζεφύρι, μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη από το έγκλημα περιοχή, όπου υπηρετούν μόλις 13 αστυνομικοί. Λίγο περισσότεροι είναι οι άνδρες στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου, ενώ στα Άνω Λιόσια υπηρετούν στο Τ.Α. 21 άτομα.
Ανθεί το έγκλημα
Ναρκωτικά, εκβιασμοί, λαθραία τσιγάρα, πορνεία, εκτεταμένη οπλοκατοχή και ληστείες συνθέτουν το σκηνικό. Στο λόφο των Σαράντα Μαρτύρων και τους γύρω δρόμους στο Μενίδι συναντάς σπίτια, των οποίων τα παράθυρα είναι χτισμένα και άλλα που είναι περικυκλωμένα από κάμερες ασφαλείας, προκειμένου τα «μάτια» περαστικών και αστυνομικών να μην φτάνουν εκεί που δεν πρέπει.
Σε τέτοια σπίτια εισέβαλλε πριν δέκα ημέρες η Αστυνομία στα Άνω Λιόσια, όπου συνελήφθησαν 19 άτομα για εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε συνολικά οχτώ σπίτια. Κάποια από αυτά είχαν κάμερες ασφαλείας αλλά και κρύπτες για να κρύβονται ναρκωτικά.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η εγκληματικότητα της δυτικής Αττικής δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό διότι από εκεί «πηγάζει» το μεγαλύτερο μέρος του εγκλήματος που απασχολεί ολόκληρη την Αττική. Συμμορίες με έδρα το Μενίδι, το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι περιβόητοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», που είχαν «χτυπήσει» -πριν τη σύλληψή τους- δεκάδες εγκαταστάσεις εταιριών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όμορων νομών.
Στο Μενίδι και στο Ζεφύρι έμποροι ναρκωτικών επιστρατεύουν ανήλικους Ρομά για να τους φέρνουν ναρκωτικά που έχουν κρυμμένα κάτω από το έδαφος σε χωράφια. «Τα μεγάλα κεφάλια δεν κουβαλάνε ποτέ μεγάλες ποσότητες πάνω τους, ούτως ώστε αν συλληφθούν να μην κατηγορηθούν για εμπορία. Συνήθως κρύβουν τις ουσίες έξω από τον καταυλισμό σε σημεία που αν βρεθούν από την Αστυνομία δεν θα συνδεθούν με εκείνους», λέει αστυνομική πηγή.
Στα Άνω Λιόσια ανηφορίζουν χρήστες ναρκωτικών από διάφορες περιοχές της Αττικής, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παραλαμβάνουν τη δόση τους από ανήλικους και στη συνέχεια παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για άλλες περιοχές. «Η σύλληψη χρηστών ναρκωτικών ουσιών είναι κάτι το εύκολο. Το θέμα είναι η Αστυνομία να καταφέρει να περάσει χειροπέδες στους εμπόρους. Και αυτό μπορεί να γίνει αν η Ασφάλεια αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο. Ακόμα θυμόμαστε το περιστατικό στο οποίο ένας 21χρονος αστυνομικός έχασε το μάτι του ύστερα από συμπλοκή με Ρομά που τον πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα», λέει ο κ. Σταματάκης.