Ο Αφγανός που κατηγορείται πως δολοφόνησε τη Μαρία Λάντερμπουργκερ είχε επιτεθεί και σε φοιτήτρια στην Κέρκυρα

Ο Αφγανός που κατηγορείται πως δολοφόνησε τη Μαρία Λάντερμπουργκερ είχε επιτεθεί και σε φοιτήτρια στην Κέρκυρα
|
Open Image Modal
FREIBURG IM BREISGAU, GERMANY - DECEMBER 08: Flowers and messages left by mourners adorn a tree near the spot where Maria L., a 19-year-old medical student, was raped and murdered on December 8, 2016 in Freiburg im Breisgau, Germany. Police have arrested Hussein K., a refugee from Afghanistan who was 16 at the time of the October murder, after identifying him through CCTV camera images and DNA evidence. The likely fact that a refugee is responsible for the murder has grown into a political issue, with a local branch of the right-wing AfD (Alternative fuer Deutschland) political party quick to point a finger at what they deem as Germany's over-liberal policy on admitting over one million refugees and migrants since 2015. Meanwhile critics have blasted German television station ARD for failing to report on the arrest in its Tagesschau news broadcast in what many right-leaning analysts see as pro-refugee bias by the media. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Aνήλικος δηλώνει στις γερμανικές αρχές ο Αφγανός, σύμφωνα με πληροφορίες ηλικίας 20 ετών, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της 19χρονης Μαρίας Λάντερμπουργκερ, κόρης Ευρωπαίου αξιωματούχου, στη Γερμανία και την απόπειρα

ανθρωποκτονίας με θύμα φοιτήτρια στην Κέρκυρα.

Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε τα δακτυλικά του αποτυπώματα στη Γερμανία και οι Γερμανοί αστυνομικοί τα ταυτοποίησαν με εκείνα του δολοφόνου της 19χρονης Μαρίας.

Ο 20χρονος Αφγανός είχε επιτεθεί το Μάιο του 2013 σε 20χρονη φοιτήτρια με καταγωγή από το Αγρίνιο που έκανε διακοπές στην Κέρκυρα.

Στόχος του αρχικά ήταν να της αρπάξει τη τσάντα, καθώς εκείνη επέστρεφε στο ξενοδοχείο της πεζή. Την ώρα της ληστείας, ωστόσο, πέρασε από το σημείο αυτοκίνητο και τότε ο δράστης, φοβούμενος ότι θα γίνει αντιληπτός, έσπρωξε την κοπέλα σε

παραλιακό γκρεμό ύψους δέκα μέτρων. Η κοπέλα έζησε από θαύμα. Κατά την πτώση της προστάτεψε το κεφάλι της με τα χέρια και έτσι κατάφερε να σκαρφαλώσει και να βρεθεί στον παραλιακό δρόμο με ελαφρά τραύματα.

Ο Αφγανός συνελήφθη άμεσα τότε από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κασσιόπης και αναγνωρίστηκε από το θύμα. Το Φεβρουάριο του 2014 καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκε στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. Εντύπωση προκαλεί, όμως, η γρήγορη αποφυλάκισή του, η οποία έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2015. Ο περιοριστικός όρος που του επιβλήθηκε ήταν η παρουσία του στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα. Το Δεκέμβριο του 2015 δεν έδωσε το παρών και έκτοτε αναζητούνταν. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου είχε διατάξει την άμεση σύλληψή του για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής.

Δέκα μήνες μετά την εξαφάνισή του, τον περασμένο Οκτώβριο, ένα άγριο έγκλημα συντάραξε τη γερμανική πόλη Φράιμπουργκ. Η 19χρονη φοιτήτρια ιατρικής, Μαρία Λάντερμπουργκερ, βιάστηκε και δολοφονήθηκε ύστερα από ένα φοιτητικό πάρτι στο δρόμο για το σπίτι της. Το θύμα ήταν κόρη του Δρ. Κλέμενς Λάντερμπουργκερ, ο οποίος από το 2008 διατελεί νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόταν εθελοντικά σε καταυλισμό προσφύγων, κακοποιήθηκε σεξουαλικά, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που την εξέτασαν, προτού βρεθεί πνιγμένη στον ποταμό Ντράισαμ. Για τη διαλεύκανση του εγκλήματος είχαν επιστρατευτεί συνολικά 40 Γερμανοί αστυνομικοί, οι οποίοι ασχολούνταν αποκλειστικά με την εξιχνίαση.

Τρεις εβδομάδες αργότερα κατάφεραν να βρουν βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο απεικόνιζε το δράστη, τον οποίο συνέλαβαν και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, ο Αφγανός είχε τότε ξανθά μαλλιά, ενδεχομένως για να παραπλανεί τις Αρχές. Αναζητώντας το παρελθόν του οι Γερμανοί αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι είχε περάσει από την Ελλάδα και έτσι απέστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία της ταυτότητάς του και τη φωτογραφία του.

Στην Ελλάδα είχε κάνει αίτημα ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στις 17 Ιανουαρίου 2012. Μετά τη φυλάκισή του, ωστόσο, έγινε πράξη διακοπής του αιτήματος στις 27 Μαΐου 2014.