Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει να παραταθεί η απαγόρευση των οικογενειακών επανενώσεων αιτούντων άσυλο

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει να παραταθεί η απαγόρευση των οικογενειακών επανενώσεων αιτούντων άσυλο
Open Image Modal
GOSLAR, GERMANY - AUGUST 25: A family who said they are from the Syrian city of Homs relax on a bench in the historic city center as two women wearing headscarves walk past on August 25, 2017 in Goslar, Germany. City authorities in Goslar promoted a particularly open policy towards welcoming refugees in the large tide that reached Germany in 2015, as they saw the newcomers not only as a humanitarian responsibility but also as an opportunity for countering the region's demographic and economic decline. Today migrants and refugees of diverse origins seem to make up a natural element to the town's human fabric. Germany is holding federal elections on September 24 and refugee policy remains a contentious political issue. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε υπέρ της παράτασης της προσωρινής απαγόρευσης των οικογενειακών επανενώσεων των σύρων προσφύγων στη Γερμανία, θέση που αντανακλά τη μεγεθυνόμενη αντίθεση πολλών πολιτών της χώρας στην υποδοχή επιπλέον προσφύγων και μεταναστών.

Ο Ντε Μεζιέρ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Heilbronner Stimme ότι ένας «τεράστιος» αριθμός Σύρων θα εισέλθει στη Γερμανία εάν δεν παραταθεί η απαγόρευση, η ισχύς της οποίας εκπνέει τον Μάρτιο του 2018.

Αξιωματούχοι προεξοφλούν ότι κάθε πρόσφυγας θα φέρει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς του στη Γερμανία, συνέχισε ο Ντε Μεζιέρ στο άρθρο αυτό που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της τοπικής εφημερίδας.

Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι βάσει εσωτερικών, ανεπίσημων κυβερνητικών εκτιμήσεων, περίπου 390.000 Σύροι, στους οποίους έχει αναγνωριστεί το καθεστώς αιτούντων άσυλο, θα μπορούσαν να ζητήσουν βίζες για μέλη των οικογενειών τους όταν εκπνεύσει η ισχύς της διετούς απαγόρευσης των οικογενειακών επανενώσεων, τον Μάρτιο.

Η Μέρκελ, η οποία με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι το φαβορί για τη νίκη —και άρα για μια τέταρτη συναπτή θητεία στην καγκελαρία— στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το ζήτημα μετεκλογικά. Η κυβέρνηση τροποποίησε τους κανόνες για το άσυλο επί το αυστηρότερο μετά τις βαριές ήττες που υπέστησαν οι συντηρητικοί σε κρατιδιακές εκλογές, οι οποίες αποδόθηκαν στην απόφαση που είχε λάβει η Άγγελα Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες, στο αποκορύφωμα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Η Γερμανία υποδέχθηκε έκτοτε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στις ανησυχίες πολλών Γερμανών για το ζήτημα της μετανάστευσης αποδίδεται η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αναμένεται να καταλάβει έδρες στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, για πρώτη φορά.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κατέδειξε ότι ένα 58,3% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο στις οικογενειακές επανενώσεις των αναγνωρισμένων ως αιτούντων άσυλο, παρότι επιτρέπονται βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 95,8% των υποστηρικτών της AfD και ένα 66,8% μεταξύ των υποστηρικτών των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) εναντιώνονται στις οικογενειακές επανενώσεις των προσφύγων. Μεταξύ των υποστηρικτών της κεντροδεξιάς (CDU / CSU) εναντίον τάσσεται το 54,3% και μεταξύ των υποστηρικτών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ποσοστό αυτό φθάνει το 42,7%.

Ο Ρίχαρντ Χίλμερ, επικεφαλής του βερολινέζικου ινστιτούτου μελετών Policy Matters, υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική κρίση συνεχίζει να είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις οικογενειακές επανενώσεις για να εξασφαλίζεται η κοινωνική ένταξη των αιτούντων άσυλο.

«Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγουμε με μόνους άνδρες οι οποίοι δεν εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό και στις χειρότερες περιπτώσεις ενός είδους γκετοποίηση», εξήγησε ο Χίλμερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)