Ευθύνες στο ΔΝΤ για τη νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ρίχνει η κυβέρνηση. Η συνέργεια με το Βερολίνο

Ευθύνες στο ΔΝΤ για τη νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ρίχνει η κυβέρνηση. Η συνέργεια με το Βερολίνο
Open Image Modal
French Finance Minister Christine Lagarde (L) sits next to German Finance Minister Wolfgang Schaeuble on June 20, 2011 before a meeting of eurozone finance ministers at EU headquarters in Luxembourg. Europe promised on June 20 to unblock existing bailout loans for Greece and draw up a second financial rescue as long as its parliament approves fierce new budget cuts and a raft of asset sales. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)
GEORGES GOBET via Getty Images

Δείχνοντας ως κύριο υπαίτιο των νέων καθυστερήσεων το ΔΝΤ, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει ακόμα ένα χρονικό ορόσημο (το 5ο στη σειρά) για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) με τους θεσμούς.

Το Eurogroup της 7ης Απριλίου όλα δείχνουν πως θα περάσει και αυτό στην ιστορία ως μια ακόμα χαμένη ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και πλέον κυβέρνηση και δανειστές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσουν την αξιολόγηση πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Έστω και αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι επίσημα δεν θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκλιση με τους θεσμούς έως την Παρασκευή (όπως για παράδειγμα ο κ. Τζανακόπουλος ο οποίος προανήγγειλε εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα), ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει μάλλον απίθανο.

Παιχνίδι ευθυνών

Στην πραγματικότητα κυβερνητικές πηγές βλέπουν ότι και αυτή τη φορά συγκεκριμένοι παράγοντες από την πλευρά των δανειστών καθυστερούν τις εξελίξεις για πολιτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η διαφωνία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον στο ζήτημα του χρέους, οδηγεί μέρος των δανειστών να επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη για την καθυστέρηση στην Αθήνα.

Όπως εξηγούν, το Βερολίνο δεν θέλει να ανοίξει πριν τις Γερμανικές εκλογές το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι όμως που δεν θα μπορεί να αποφύγει εάν κλείσει «εγκαίρως» η δεύτερη αξιολόγηση. Αντ αυτού επιμένουν στην μετάθεση για αργότερα της συζήτησης για το χρέος, ώστε να ολοκληρωθεί τώρα ομαλά η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ως εκ τούτου στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το Ταμείο διαρκώς ανοίγει καινούργια θέματα ή επαναφέρει στο τραπέζι όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να μην κλείσει η αξιολόγηση. Με βάση αυτά τα δεδομένα το καλό σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου. Το κακό σενάριο είναι η διαπραγμάτευση να συρθεί έως τον Ιούλιο, όταν η πίεση για την αποπληρωμή των ομολόγων θα αναγκάσει την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί όλες τις απαιτήσεις, αφήνοντας για αργότερα το θέμα του χρέους.

Το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση

Η ευθύνη για τις νέες καθυστερήσεις και την αδυναμία να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, βαραίνει εξ ολοκλήρου την Ελληνική κυβέρνηση, εκτιμούν πηγές των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος των δανειστών αναφέρει ότι η κυβέρνηση διαρκώς υπαναχωρεί από τις αρχικές τις δεσμεύσεις και επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας αλλαγές στα ήδη συμφωνηθέντα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τις συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, στις οποίες η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες επανέφερε στο τραπέζι το θέμα της σταδιακής εφαρμογής των περικοπών, γεγονός το οποίο προκάλεσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις.

Διαλλακτικότερη στάση κρατά η Κομισιόν η οποία τα επόμενα 24ωρα θα επιχειρήσει να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ κυβέρνηση και ΔΝΤ, προκειμένου να μη χαθεί εντελώς η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα «αγκάθια»

Λίγα αλλά ιδιαίτερα κρίσιμα και πολύ δύσκολα είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση. Ασφαλιστικό και εργασιακό παραμένουν τα δύο μεγάλα προβλήματα της αξιολόγησης, έστω και αν έχουν υπάρξει συγκλίσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό των θεμάτων που έπρεπε να συμφωνηθούν. Ωστόσο, συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και ο χρόνος εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις μοιάζουν ικανά για ακόμα μια φορά να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις.

Συγκεκριμένα η Ελληνική πλευρά ζητά πλήρη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την ώρα που το ΔΝΤ αρνείται να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, τουλάχιστον εάν αφορά την άμεση εφαρμογή τους.

Αποστάσεις υπάρχουν και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και στο ποσοστό της αύξηση και στο θέμα της προ έγκρισης.

Στο Ασφαλιστικό η μεγαλύτερη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν είναι το ύψος των περικοπών, καθώς αυτό έχει συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους. Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για εφαρμογή από το 2020 και μετά αποδεχόμενη οι περικοπές να ξεκινήσουν από το 2019, ωστόσο ζητά αυτές να γίνουν σε βάθος διετίας.

Ανοιχτά παραμένουν και πολλά μέτωπα σχετικά με τα «αντισταθμιστικά» μέτρα τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση, θέμα όμως που θα κριθεί από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο πακέτο των υπόλοιπων μέτρων.