ΔΝΤ: Τα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων

ΔΝΤ: Τα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων
|
Open Image Modal
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (C) speaks with IMF Director of Communications Gerry Rice as she returns to her office after an interview at IMF headquarters in Washington July 1, 2015. Greece's last-minute overtures to international creditors for financial aid on Tuesday were not enough to save the country from becoming the first developed economy to default on a loan with the International Monetary Fund. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / Reuters

Το μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το ΔΝΤ να δεχτεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν "απ΄αρχής" (upfront). Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ. της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Από πλευράς της, η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον έγραψε στο Twitter πως «το ΔΝΤ δεν βλέπει την ανάγκη για εκ των προτέρων μέτρα για το χρέος, μπορούν να είναι υπό την προϋπόθεση επίτευξης μεταρρυθμίσεων- χρειάζεται ευρεία συμφωνία για τον τύπο και την έκτασή τους».

«Νωρίς» για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής Τραμπ

Το ΔΝΤ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει αφοσιωμένη στο Ταμείο και τους άλλους διεθνείς θεσμούς, δήλωσε ο κ. Ράις, τονίζοντας παράλληλα πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει αν η εμπορική και διεθνής οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ θα είναι επιβλαβής για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι στην πραγματικότητα αυτές οι πολιτικές και θα κάνουμε μια εκτίμηση όταν έρθει η ώρα».

Ο Ράις επισήμανε ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως το εμπόριο έχει αποδειχθεί μηχανή ανάπτυξης και έχει βοηθήσει πολλούς να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότητα οι αρνητικές συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι η απώλεια θέσεων εργασίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)