Στα αποτελέσματα του άτυπου Washington Club, το οποίο θα συνεδριάσει στο περιθώριο του G7, στρέφει η κυβέρνηση το ενδιαφέρον της. Στο τραπέζι θα βρεθούν τα αποτελέσματα των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τις διαφορές που χωρίζουν το Βερολίνο με το ΔΝΤ.
Από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο στο Μπάρι της Ιταλίας αναμένεται να βρεθούν όλοι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται με το ελληνικό χρέος. Πέραν των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, στο Μπάρι θα βρεθούν και κεντρικοί Τραπεζίτες, ενώ θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι των Θεσμών.
Με αυτή τη σύνθεση το Washington Club θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Η δουλεία που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα έχει φέρει Βερολίνο και ΔΝΤ πολύ κοντά, με αποτέλεσμα η συνάντηση να θεωρείται καθοριστική για τα επόμενα βήματα.
Η προσέγγιση οφείλεται στην κατανόηση από την πλευρά του Ταμείου ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αναταράξεις στην Ευρώπη εν όψει των Γερμανικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια ακόμα αναζωπύρωση του Ελληνικού ζητήματος, εξαιτίας μιας νέα εμπλοκής στην αξιολόγηση του προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο φαίνεται να συμβιβάζεται σε μια «προσωρινή συμφωνία» για τον τρόπο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Eurogroup του Μαΐου 2016. Το σχέδιο θα περιγράφει τα μέτρα με τα οποία το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, χωρίς ωστόσο να τα ποσοτικοποιεί. Με λίγα λόγια η συμφωνία δεν θα αποκαλύπτει τον «τελικό λογαριασμό», προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο εκλογικό κοινό της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από την πλευρά του το Ταμείο φαίνεται πως θα περιοριστεί σε μια «προσωρινή» έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, γεγονός που θα του επιτρέπει να συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα και να αφήσει για μετά τις Γερμανικές εκλογές την τελική έκθεση. Ο συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ φαίνεται να οφείλεται στην κατανόηση που δείχνει στην Άνγκελα Μέρκελ η Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει της εκλογικής μάχης που έχει να δώσει η καγκελάριος της Γερμανίας το Σεπτέμβριο.
Επειδή όμως η κατανόηση για της Γερμανικές εκλογές δεν θα πείσει και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι βάζουν ως εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους που έχει η Ελλάδα προς το Ταμείο, τα χρήματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές τράπεζες και δεν έχουν επιστρέψει από το 2015 στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο ποσό υπερκαλύπτει το υπόλοιπο των δανείων που έχει δώσει το Ταμείο στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το ΔΝΤ θα εισπράξει τα χρήματα του.
Στην τελική ευθεία
Επόμενο κρίσιμο ραντεβού τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για το θέμα της αξιολόγησης θα είναι το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 15 Μαίου τακτικό Euroworking Group. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των επαφών των G7 για το χρέος, αλλά και την πορεία της αξιολόγησης.
Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του EWG θα κρίνουν και το τι έχει να περιμένει η Αθήνα από το κρίσιμο Eurogroup στις 22 Μαΐου, αναφορικά με την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το χρόνο και τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης των 7,1δις ευρώ, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.