Με 48ωρή άδεια εκτός φυλακής με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, ο καταδικασμένος σε 11φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας. Βγαίνει από τη φυλακή για πρώτη φορά μετά το 2002, όταν παραδόθηκε. Τον συνόδευαν η συζυγός του, Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ.
Οι αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).
Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.
Τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση, επικαλέστηκε στο συμβούλιο των φυλακών
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας.
«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.
Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.
Κούρτοβικ: Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές
Σήμερα, Πέμπτη, o κρατούμενος κατά την έξοδό του δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και αποχώρησε, ενώ η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε τα εξής:
«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο. Είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές, τα προηγούμενα χρόνια. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση. Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια.
Ευχαριστούμε και θα ήθελα να πω ότι περιμένουμε και από εσάς και από όλους, που αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουν στο έργο το θεσμικό, στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, χωρίς να έχουν δικαίωμα, να σεβαστούν τον κρατούμενο για την άσκηση του δικαιώματός του, να πάψουν να φωνασκούν και να ασχημονούν στα κανάλια.
Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που σήμερα παίζει από το πρωί στα κανάλια, στους δέκτες μας, δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων του κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λιντσάρει ανθρώπους -όπως είδαμε χθες και στην Ευελπίδων- και ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο».
Σε ερώτηση προς την κ. Κούρτοβικ, πόσες αρνήσεις για χορήγηση άδειας είχε μέχρι σήμερα ο Δ. Κουφοντίνας, απάντησε ότι αυτές στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. «Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου μπορεί να είναι λόγος και κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας. Και η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μια προσωπικότητα που και εσείς και όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις διαδικασίες είναι σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα και από πολύ μεγάλο μέρος».
Συνεχίζοντας, η κ. Κούρτοβικ είπε: «Ο λόγος άρνησης ήταν η μη δήλωση μετάνοιας, αλλά και ένα κριτήριο παράλογο, το ότι δεν είχε αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο, δεν έχει αλλάξει τις φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις. Το συνειδησιακό υπόβαθρο, που είναι τα μύχια της ψυχής, προφανώς δεν είναι κάτι που έχει δικαίωμα να ερευνά η φυλακή, ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο νόμος. Τις πράξεις ερεύνησαν, οι πράξεις του κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκε, εκτίει ποινή. Εκεί τελειώνει αυτό το κεφάλαιο. Θα εκτίσει την ποινή του, θα εκτίσει την κύρωση που του επιβλήθηκε για την παραβίαση του νόμου, τις παραβιάσεις του δικαίου».
Ερωτηθείσα αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια, η συνήγορος του Κουφοντίνα είπε ότι η πρώτη άδεια είναι 48 ώρες και κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια. Η άδεια που μπορεί να πάρει, σύμφωνα με το νόμο, είναι έξι ημέρες και υπό προϋποθέσεις οκτώ.
Η κ. Κούρτοβικ πρόσθεσε τέλος, ότι το συμβούλιο έκρινε το αυτονόητο, το οποίο και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου και οι δηλώσεις μετάνοιας, δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Άλλα είναι τα κριτήρια και ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε, συμπλήρωσε.
Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων: Πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται
«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα την είχε πάρει νωρίτερα, εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός.
«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Και καταλήγει η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων
«Το καλοκαίρι ως η εποχή του όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα