Eurogroup: Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί

Eurogroup: Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί
|

Ένα σύντομο Eurogroup χωρίς συμφωνία, χωρίς ουσιαστική πρόοδο και με τα ζητήματα-αγκάθια να μένουν ακόμη ανοιχτά. Άγνωστο το πότε επιστρέφουν οι θεσμοί στην ελληνική πρωτεύουσα. Αντιθέτως, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες θα μείνουν μέχρι την Πέμπτη 23.03 οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου για να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες.

Open Image Modal

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα.

Με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στα ανοιχτά ζητήματα με την ελληνική πλευρά τόνισε ότι οι «συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες». Όπως εξήγησε υπάρχει «ισχυρή βούληση» προκειμένου να επιτευχθεί συνολικά πρόοδος ωστόσο απέφυγε να δεσμευθεί για επίτευξη αυτού στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ «πρέπει να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως τα εργασιακά και το φορολογικό». Σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως πρώτα θα υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και εφόσον υπάρξουν θετικοί καρποί τότε θα επιστρέψουμε σε Eurogroup αλλά θα πρέπει επίσης να εξτάσουμε τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος χρόνου.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινήσεις ως προς το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και η εργατική νομοθεσία και εξέφρασε την ελπ'ιδα μα καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός των επόμενων εβδομάδων. Όπως επανέλαβε ο κ. Μοσκοβισί «η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει» διευκρινίζοντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Open Image Modal

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η προοδος που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές στην προσυνάντηση που είχε σήμερα η ελληνική πλευρά με τους επικεφαλής των θεσμών. Όπως τόνισε, «έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα».

Ωστόσο, με το δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι κκ Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και η κ. Αχτσιόγλου θα παρατείνουν τη διαμονή τους στις Βρυξέλλες για να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες. «Όπως είπε και ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ιδέα είναι ότι πρέπει κάποιες φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό μέρος και να δεις τα βασικά ζητήματα πρώτα και μετά γυρίζεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος και περιέγραψε σε γενικές γραμμές ένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία των συνομιλιών. Ειδικότερα, οι τρεις παραμένουν Βρυξέλλες για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη πρόοδος ώστε όπως είπε στο επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα να πάνε όλες οι πλευρές με μία συμφωνία μέτρων. Σ΄ύμφωνα με τον υπουργό: «η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα».

Και συνέχισε «Από εκεί και περά μπορούμε να πάμε στις συνομιλίες με το ΔΝΤ την άνοιξη, 20-22 Απριλίου, για τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο».