«Πολλές νέες δουλειές από την έκρηξη επενδύσεων, φορολογική μεταρρύθμιση και απλοποίηση φορολογικής αδειοδότησης». Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες όπως τις ανέπτυξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στην 82η ΔΕΘ.
«Δωστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσουμε την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό», επαναλαμβάνοντας τόσο στο τέλος όσο και στην αρχή της ομιλίας του ΠΩς«αξίζουμε καλύτερα»
«Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη», είπε τονίζοντας πως «στις δικές μας πλάτες πέφτει μία βαριά ευθύνη. Όχι, μόνο να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή αλλά να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
«Οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε στη μιζέρια και να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινοαμερικανικής δημοκρατίας», είπε και επαναλαμβάνοντας το ρήμα «οραματίζομαι» υπογράμμισε πως θέλει μία χώρα στην οποία οι πολίτες να μην είναι αμέτοχοι στην ίδια τους τη ζωή.
Πάντα, σε προεκλογικό τέμπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά» προσθέτοντας στο «σήμερα, δεν έχω στο νου μου μόνο αριθμούς και δείκτες, έχω ανθρώπους». Και συνέχισε «όταν μιλώ για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχω στο μυαλό μου ανθρώπους. όταν μιλώ για ανάπτυξη δεν έχω στο νου μου τα νούμερα του ΑΕΠ».
Όπως εξήγησε, «η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά» ενώ είπε ότι «δεν με ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός», αφού «η εξουσία είναι μόνο το εργαλείο για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών».
«Οι προτεραιότητες είναι τρεις. Πολλές νέες δουλειές από την έκρηξη επενδύσεων, φορολογική μεταρρύθμιση και απλοποίηση φορολογικής αδειοδότησης».
Αναφερόμενος στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, τόνισε: «Το πρώτο νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά τη μείωση της φορολογίας». Δεσμεύθηκε δε, για τη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε 2 χρόνια 30%, καθώς και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.
Το τρίτο νομοσχέδιο, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
«Κόντρα στην λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος», τόνισε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα - δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας» και ξεκαθάρισε πως θα «απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού». «Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών» ξεκαθάρισε συμπληρώνοντας πως «το δημόσιο και το κρατικό για τη ΝΔ δεν ταυτίζονται».
Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα ενώ τόνισε πως «θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα με σεβασμό στο περιβάλλον». Η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι η απόλυτη προτεραιότητα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Θέλουμε κράτος λιτό και αποτελεσματικό» διαμήνυσε κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους».
Υποσχέθηκε παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα με ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας και νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής.
Υποσχέθηκε επίσης λειτουργικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αλλά και τήρηση των νόμων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε πως είναι «δύσκολο να επιτευχθούν τα πλεονάσματα στα οποία δέσμευσε η κυβέρνηση τη χώρα» και πρόσθεσε «ότι μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».
«Θα πετύχω να πείσω τους εταίρους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον, γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τη φορολογική εξόντωση των πολιτών και επεσήμανε πως «Όπως προτείνω μία νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, θα προτείνω και μία συμφωνία με τους εταίρους».
Δεσμεύθηκε επίσης για το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις μετά το 2018: όσο αυτές θα υλοποιούνται τόσο θα μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών.
Μιλώντας για τους στόχους για την Παιδεία είπε πως «οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια» και πρόσθεσε ότι «η ΔΑΠ θα επανιδρυθεί» και ότι «δεν πρόκειται να ξανακολλήσει καμία αφίσα σε πανεπιστήμια». Τασσόμενος υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στόχος του είναι μέσα σε μία δεκαετία να δημιουργήσει τα καλύτερα πανεπιστήμια στη νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε, «από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε επίσης ότι θέλει συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου «να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας» καθώς «παρότι η ανεργία στους νέους και τις νέες αγγίζει το 50%, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει σήμερα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Και είναι έγκλημα να υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για κατάρτιση και να λιμνάζουν. Γι’ αυτό δίνουμε σημαντική ώθηση σε προγράμματα ριζικής επανειδίκευσης σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης για εργαζόμενους και στελέχη».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε «μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον μιας Ελλάδας στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία».