Για κορυφαίο παράδειγμα «μετα-αλήθειας» (post truth) έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση των αποδοχών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου ενώ για το ίδιο θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μίλησε για σχιζοφρενικό κατηγορητήριο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Μια ερώτηση γεμάτη ανακρίβειες, λάθη και ψεύδη έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα δελτία ειδήσεων, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι σε αντιδιαστολή ειδήσεις που αφορούσαν θέματα, όπως το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων. «Αναρωτηθείτε για πόσες από αυτές έγιναν αναλυτικά ρεπορτάζ στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και τα τηλεοπτικά δελτία. Το Σαββατοκύριακο είχαμε δύο πρωτοσέλιδα για δυο μεγάλες υποθέσεις και δεν κουνήθηκε φύλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο κ. Νίκας προήχθη στο βαθμό του διευθυντή δραστηριοτήτων που είναι η υψηλότερη βαθμίδα προκειμένου να τηρηθεί η πρόβλεψη του καταστατικού της εταιρίας ότι ο διευθύνων σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρίας και κατά συνέπεια -εφόσον ήταν ήδη εργαζόμενος στον ΔΕΣΦΑ- δεν είναι δυνατόν ιεραρχικά να υπάρχει άλλος εργαζόμενος με υψηλότερο βαθμό. Η απόφαση ελήφθη από το Εποπτικό Συμβούλιο και ο διορισμός του εγκρίθηκε από την ΡΑΕ χωρίς να λάβει τις απολαβές που αντιστοιχούν στη θέση αυτή.
Τονίστηκε ακόμη ότι:
- Ο κ. Νίκας δεν είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, άρα δεν προκύπτει ότι αποφάσισε ο ίδιος για τον εαυτό του.
- Το εφάπαξ που εισέπραξε ήταν 203.847 ευρώ και η αύξηση σε σχέση με αυτα που θα εισέπραττε ήταν οριακή (27.000). Η Ν.Δ. ανεπιτυχώς προσπάθησε να παρουσιάσει ότι υπήρξε αύξηση του εφάπαξ κατά 100.000 ευρώ, παραδεχόμενη μεταχρονολογημένα το λάθος της, αποδεχόμενη τα πραγματικά στοιχεία, που βεβαιώνουν ότι η αύξηση ήταν οριακή.
- Αντίστοιχη περίπτωση, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος ήταν και εργαζόμενος, υπήρξε το 2007, με τον κ. Γεώργιο Στεργίου. Τότε δεν υπήρχε ακόμα Εποπτικό Συμβούλιο (δημιουργήθηκε το 2011) και την απόφαση είχε λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων (4/5/2007) η οποία ενέκρινε την ιεραρχική του εξέλιξη στην ανώτατη βαθμίδα με τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές. Επιπλέον είχε αποφασιστεί ότι με την αποχώρηση από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου εφεξής θα τοποθετείται «στην ανώτατη ιεραρχική διευθυντική βαθμίδα που θα προβλέπεται από το εκάστοτε ισχύον οργανόγραμμα της Εταιρείας, δικαιούμενος των εκάστοτε ανώτατων προβλεπόμενων για τη θέση αυτή αμοιβών και πρόσθετων παροχών». Η τελευταία αυτή πρόβλεψη ίσχυσε και για τους άλλους Γενικούς Διευθυντές της Εταιρείας, ανεξάρτητα αν ήταν Διευθύνοντες Σύμβουλοι (απόφαση ΔΣ 27/20.12.2007 και 1/1.4.2007).
- Σημειώνεται τέλος σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα οτι ο πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Βασίλειος Δεμερτζής, διορισμένος από την προηγούμενη Διοίκηση της Εταιρείας, πρότεινε στις 8/3/2016 στα Μέλη του Οργάνου να εφαρμοστεί ο νόμος 4354/2015 που προβλέπει κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των Μελών του Δ.Σ. Εισηγήθηκε αυτό να ισχύσει για το 2016, καθώς οι αμοιβές του 2015 είχαν ήδη εγκριθεί. Το θέμα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία του ΔΕΣΦΑ, πλην όμως σύντομα η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου άλλαξε από την παρούσα κυβέρνηση και το Όργανο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αποδοχών.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση απονομής συντάξεων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι είναι γνωστό πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να υπερασπιστεί τα εισοδήματα καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.