Είδος πολυτελείας ο καφές; Ναι, μπορεί να το κάνει και αυτό η κλιματική αλλαγή

Οι αγρότες στο Περού στρέφονται ακόμη και στην καλλιέργεια κόκας για να ζήσουν, καθώς οι φυτείες καφέ καταστρέφονται από ακραίες θερμοκρασίες και ασθένειες.
|
Open Image Modal
limpido via Getty Images
Black coffee in glass cup with coffee beans and jumping drop, on wooden table

Ο καφές κινδυνεύει να γίνει «πολυτέλεια», καθώς η κλιματική αλλαγή και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές αναγκάζουν τους καλλιεργητές να εγκαταλείψουν τις φυτείες. 

Οι ακραίες θερμοκρασίες, η όλο και αυξανόμενη υγρασία και οι ασθένειες και τα παράσιτα που προκαλούνται από την αλλαγή στο κλίμα δυσχεραίνουν το έργο των αγροτών στο Περού, που βλέπουν τις σοδειές τους να μην ευδοκιμούν.

Οι τιμές του καφέ στην αγορά έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω της χαμηλότερης ποιότητας και πολλοί αγρότες ψάχνουν πλέον για άλλες πηγές εισοδήματος. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, μέχρι το 2050, σχεδόν η μισή έκταση που χρησιμοποιείται παγκοσμίως σήμερα για την καλλιέργεια καφέ, δεν θα μπορεί πια να αποδώσει. Κάποιοι καλλιεργητές έχουν αρχίσει να στρέφονται πλέον σε καινούριες ποικιλίες με χαμηλότερη, ωστόσο, ποιότητα. 

Εφόσον ο ρυθμός της παραγωγής μειώνεται, εκτιμάται ότι στο μέλλον οι τιμές του καφέ θα αυξηθούν απότομα, καθιστώντας το δημοφιλές ρόφημα είδος πολυτελείας.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε κρίση. Θεωρώ ότι αν δεν επενδύσουμε σήμερα κιόλας, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» τονίζει η Κάθριν Ντέιβιντ, διευθύντρια στις εμπορικές συνεργασίες του Fairtrade, που βλέπει τους προμηθευτές καφέ να μην διαθέτουν την ποσότητα και την ποιότητα του παρελθόντος. 

Οι φτωχότεροι καλλιεργητές πλήττονται περισσότερο, επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν πιο εξελιγμένα εργαλεία ή νέες εγκαταστάσεις.

 

Open Image Modal
fbxx via Getty Images
Τσάι από φύλλα κόκας στο Περού.

 

 

Στην περουβιανή πόλη Ταραπότο, οι αγρότες έχουν επιστρέψει ακόμη και στην καλλιέργεια κόκας (που είναι πρώτη ύλη για την κοκαΐνη), παρά την κυβερνητική απόφαση για μείωση της παραγωγής. 

Οι ισχυρές καταιγίδες και οι ασθένειες έχουν αποδεκατίσει τεράστιο μέρος των καλλιεργειών. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις άλλοτε πλημμυρίζουν και άλλοτε πλήττονται από βλαβερά παράσιτα.

 Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια η παραγωγή καφέ στο Περού έχει μειωθεί από το 80% στο 20%, αναγκάζοντας πολλούς καλλιεργητές να στραφούν στα, πιο ανθεκτικά, ζαχαροκάλαμα. 

«Είμαι πολύ απογοητευμένος. Είχαμε φυτείες καφέ με μια πραγματικά καλή σοδειά και τώρα μείναμε σχεδόν στο μηδέν. Η σοδειά καταστράφηκε εντελώς και η οικογένειά μου αντιμετώπισε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα», αναφέρει ο Σεγούντο Αλεχάντρο Γκερέρο Μοντραγκόν, μεγαλοκαλλιεργητής και συνεργάτης του Faitrade, που πλέον έχει στραφεί στη ζάχαρη. 

Να σημειωθεί ότι το Περού είναι η χώρα με την μεγαλύτερη εξαγωγή καφέ στον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή, λοιπόν, δείχνει τα «δόντια» της και σε αυτή την τεράστια βιομηχανία. Τώρα, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κάνουν ότι είναι δυνατόν για την μείωση των επιπτώσεών της.

Πηγή: Huffpost U.K