Ένα σοβαρό και δυσάρεστο περιστατικό έλαβε χώρα στην ορεινή Ξάνθη, όταν άνθρωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ εντόπισαν 3 χρυσαετούς - ένα ζευγάρι και ένα νεοσσό- νεκρούς. Αρκετά κοντά στους χρυσαετούς υπήρχε ένα νεκρό σαρκοφάγο ζώο, μεσαίου μεγέθους και έτσι τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ εξετάζουν το σενάριο το σαρκοφάγο ζώο να ήταν δηλητηριασμένο.
Το περιστατικό συνέβη σε περιοχή του ποταμού Κομψάτου και όλα ξεκίνησαν όταν οι δορυφορικοί πομποί που έφεραν οι δύο χρυσαετοί, άρχισαν να εκπέμπουν από σταθερά σημεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σήματα εκπέμπονταν από ορεινή περιοχή της Ξάνθης, κοντά στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, εντός της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου». Στην περιοχή στάλθηκαν άμεσα μικτά κλιμάκια και από τις έρευνες που έγιναν εντοπίστηκαν 3 νεκροί χρυσαετοί, με εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης.
Κοντά σε δύο από τους νεκρούς χρυσαετούς εντοπίστηκαν υπολείμματα νεκρού σαρκοφάγου θηλαστικού μεσαίου μεγέθους, το οποίο πιθανά να κουβάλησαν από μακριά τα πουλιά για να τραφούν. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι το νεκρό θηλαστικό είχε προηγουμένως καταναλώσει κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα και εν συνεχεία η κατανάλωσή του από τους χρυσαετούς προκάλεσε δευτερογενή δηλητηρίαση στα πουλιά. Ο νεαρός χρυσαετός βρίσκονταν σε χαρακτηριστική στάση με ανοιγμένη την ουρά που υποδεικνύει δηλητηρίαση, ενώ έφερε στην πλάτη του τον δορυφορικό πομπό.
Τι είναι ο χρυσαετός - Πού συναντάται
Ο χρυσαετός κατέχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική παράδοση σαν σύμβολο λεβεντιάς και ηρωισμού, ανήκει στην οικογένεια των Accipitridae. Στην κλασική αρχαιότητα απεικονίζεται ως σύμβολο και αγγελιοφόρος του Δία, ενώ είναι γνωστή και η συνήθειά του να ρίχνει τις χελώνες από ψηλά για να σπάσει το καύκαλο. Η κατανομή του περιλαμβάνει 6 υποείδη και απλώνεται στο βόρειο ημισφαίριο με τους πλέον απομονωμένους πληθυσμούς να εντοπίζονται στην Κεντρική Αφρική.
Ο χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος, που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα παρουσιάζει ανησυχητική μείωση τα τελευταία χρόνια. Στην χώρα μας εντοπίζεται σε όλο το ηπειρωτικό τμήμα, σε ορισμένα από τα Επτάνησα και την Κρήτη, ενώ έχει πλέον εξαφανιστεί από τα νησιά του Αιγαίου, όπου μπορούσε κάποιος να τον συναντήσει τον προηγούμενο αιώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ