Μια μητέρα στην Ινδία ενθαρρύνει την κόρη της να ανοίξει τελείως το στόμα της για να καταπιεί ένα ζωντανό ψάρι - «το φάρμακο» που πιστεύει ότι θα βοηθήσει στη θεραπεία του άσθματος του παιδιού της, καθώς δεκάδες άλλοι γύρω τους, καταβροχθίζουν το δικό τους ψάρι ελπίζοντας να γίνουν καλά.
Κάθε καλοκαίρι, μια μέρα που θεωρείται ευοίωνη με βάση... αστρολογικούς υπολογισμούς, άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις συρρέουν στην πόλη Χαϊντεραμπάντ της νότιας Ινδίας για να καταπιούν ένα μικρό ζωντανό ψάρι, στο στόμα του οποίου έχει τοποθετηθεί μια «μυστική θεραπεία» με βότανα που μόνο μια οικογένεια μπορεί να φτιάξει.
Ο μύθος λέει ότι το 1845 ένας περιπλανώμενος άγιος παρουσίασε μια μυστική φόρμουλα με θαυματουργά βότανα στον Veeranna Goud, έναν άνδρα που ζούσε στην παλιά πόλη του Χαϊντεραμπάντ και υποτίθεται ότι του έδωσε εντολή να τη δώσει δωρεάν σε ασθενείς με άσθμα. Από τότε, οι απόγονοί του, γνωστοί ως οικογένεια Μπατίνι, διατήρησαν την παράδοση και κράτησαν κρυφά τη φυτική φόρμουλα, η οποία μοιράζεται μόνο στους άρρενες απογόνους.
«Ο προ-προπάππους μου, Veeranna Goud, έδωσε αυτή τη μυστική φόρμουλα στους γιους του και αυτοί τη μετέδωσαν στους γιους τους και τώρα είμαστε η πέμπτη γενιά που κρατάμε την παράδοση», λέει η Kakarna Alkananda, η οποία βοηθά στην επίβλεψη της διανομής, ωστόσο, δεν γνωρίζει τη φόρμουλα.
Λέγεται ότι το ψάρι όταν περνάει από τον λαιμό ανακουφίζει από κάθε φλέγμα ή συμφόρηση. «Η μητέρα μου παίρνει αυτή τη θεραπεία εδώ και επτά χρόνια και της έχει φέρει μεγάλη ανακούφιση. Αναπνέει πιο εύκολα και τα προβλήματά της έχουν γίνει λιγότερο συχνά», λέει ο Aash Mohammed, ο οποίος ταξίδεψε για περισσότερες από 20 ώρες με το τρένο από την ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, με την οικογένειά του.
Η οικογένεια Μπατίνι έχει αναγκαστεί να ονομάσει τη θεραπεία «prasadam» που μεταφράζεται ως «προσφορά», αφού μια τοπική οργάνωση κέρδισε μια δίκη που τους απαγορεύει να χαρακτηρίσουν τη θεραπεία ως «φαρμακευτική».
Ωστόσο, η πρακτική χαίρει υποστήριξης και αποδοχής παρά τις αντιρρήσεις από επιστημονικές ομάδες και άλλους που λένε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πίσω από αυτήν, και μάλιστα την αποκαλούν ανθυγιεινή.
Οι ασθενεός αγοράζουν τα ψάρια τους από τον πάγκο του κυβερνητικού τμήματος αλιείας στο χώρο του ξενοδοχείου. Αν και η θεραπεία είναι δωρεάν, κάθε ψάρι κοστίζει 40 ρουπίες - περίπου 45 σεντς. Αφού πάρει το ζωντανό ψάρι σε μια πλαστική σακούλα γεμάτη νερό, το κάθε άτομο το δίνει σε έναν συνοδό που συνεργάζεται με την οικογένεια Μπατίνι. Αυτός με τη σειρά του βάζει την κίτρινη φυτική πάστα στο στόμα του ψαριού και τους βοηθά να το καταπιούν.
Χιλιάδες έχουν λάβει το «prasadam» και φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργεί την αυτοσχέδια δομή ενώ επιβλέπει τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ