Καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα, ο καιρός χειροτερεύει, τα ρολόγια πάνε πίσω, το φως της ημέρας γίνεται ολοένα και λιγότερο κι όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διάθεσή μας.
Το ένα τρίτο των ανθρώπων χαμογελούν λιγότερο τους πιο κρύους μήνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η έρευνα του OnePoll διαπίστωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων σε αυτή αισθάνεται ότι η διάθεσή του επηρεάζεται από τις πιο μικρές και πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα και το 61% έχει απόλυτη ανάγκη από μια ώθηση θετικότητας αυτή τη στιγμή.
Νιώθουμε έκπληκτοι; Είναι πιο δύσκολο να σκάσουμε ένα χαμόγελο κατά την διάρκεια του χειμώνα, εν μέσω ανέμου και βροχής, αλλά αυτόν τον χειμώνα ίσως περισσότερο απ′ όλους, με τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καν βάλει θέρμανση ακόμα, για το φόβο των λογαριασμών.
Αλλά η μελέτη υπογραμμίζει επίσης πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι εξίσου μεταδοτικό με το γέλιο, λένε οι ειδικοί, με το μέσο χαμόγελο να μεταδίδεται σε άλλα τρία άτομα.
Από τους 2000 Βρετανούς που συμμετείχαν στην έρευνα, τα τρία τέταρτα συμφώνησαν ότι ένα χαμόγελο από κάποιον φωτίζει τη μέρα τους και το 28% το απολαμβάνουν τόσο πολύ, που είπαν ότι το θεωρούν καλύτερο από το να λάβουν ένα δώρο.
Ένα επιπλέον 62% είπε ότι ένα μικρό χαμόγελο από κάποιον τους έκανε να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το 36% είπε ότι τους έκανε να θέλουν να κάνουν κάτι καλό για κάποιον άλλο. Γιατί λοιπόν το χαμόγελο είναι τόσο δυνατό;
Γιατί το χαμόγελο είναι καλό για την ψυχική υγεία;
Το χαμόγελο έχει πολλά οφέλη, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Όπως εξηγεί το SCL Health, η ίδια η πράξη του χαμόγελου κάνει τον εγκέφαλό μας να απελευθερώνει μικροσκοπικά μόρια που ονομάζονται νευροπεπτίδια για να καταπολεμήσουν το στρες. Διεγείρει επίσης νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη.
Οι ενδορφίνες έχουν μια ήπια αναλγητική δύναμη και η σεροτονίνη δρα ως αντικαταθλιπτικό. Το χαμόγελο μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε πιο γρήγορα από το στρες και να μειώσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Οι άνθρωποι που χαμογελούν ή γελούν συχνά είναι συνήθως πιο χαρούμενοι, πιο ενεργητικοί και πιο υγιείς, ενώ εκείνοι που είναι αρκετά γκρινιάρηδες αισθάνονται ότι δεν αγαπιούνται ή είναι περιθωριοποιημένοι. Αν τελικά το νιώθουμε δύσκολο να χαμογελάσουμε όταν νιώθουμε πεσμένοι ή ανήσυχοι – ας μιλάμε πάντα με τον γιατρό μας εάν δυσκολευόμαστε.
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το να χαμογελάμε μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ευτυχίας μας.
Έτσι, ενώ δεν είναι υπέροχο να ψεύτικο χαμόγελο στην παρέα και δεν θέλουμε να συναντήσουμε έναν από εκείνους τους άντρες που σε καλούν να «χαμογελάσεις λίγο περισσότερο, μωρό μου», καθώς ετοιμαζόμαστε για την δουλειά, γιατί να μην δοκιμάσουμε το πρωί να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας στον καθρέφτη;
Έπειτα, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει, ας χαμογελάσουμε στους ανθρώπους σήμερα κι ας δούμε πώς νιώθουμε εμείς – κι οι άλλοι. Τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να γίνουν. Ελπίζουμε!