Είναι μαγικά τα Χριστούγεννα της μαμάς;

Δεν χρειάζεται να είστε η «αρχόντισσα της κουζίνας»
Open Image Modal
Lisay via Getty Images

Τι όμορφα τα Χριστούγεννα! Τα μελομακάρονα, τα λαμπάκια, τα στολισμένα σπίτια, όλη αυτή η μαγεία! Τι καλύτερο; 

Θα σου πω… αν είσαι μαμά ίσως δεν είναι όπως το έχουν στο μυαλό τους οι υπόλοιποι. Καλά, εννοείται πως κι εμείς τα αγαπάμε. Αλλά, δεν είναι απλά the most wonderful time of the year! Είναι και όλα αυτά που συμβαίνουν στο backstage!  

Με το που θα μπει ο Νοέμβρης ξεκινάνε οι λίστες: 

Λίστες για στολισμό δέντρου 

Λίστες αγοράς διακοσμητικών 

Λίστες με όσα μας λείπουν από πέρυσι 

Και φυσικά …

Λίστες δώρων (Ε, να μην τρέχεις τελευταία στιγμή και να προλάβεις και καμία προσφορά Black Friday, μη σου στοιχίσει και ο κούκος αηδόνι!) 

Ξέχασα και τη λίστα με τις δραστηριότητες για τα παιδιά! 

Πού θα πάμε για να «ζήσουν τη μαγεία»; 

Πώς θα απασχοληθούν στο σπίτι για να μη «λιώσουν» στα τάμπλετ;

Να μην κάνουμε ένα καθημερινό πλάνο με χριστουγεννιάτικες δημιουργικές ώρες χειροτεχνίας και μπισκότων σαν αυτά που βλέπουμε σε Pinterest και Instagram;

Όμως….

Αν θέλουμε να μας μείνει έστω και ένα πράγμα από την περίοδο της καραντίνας, πρέπει να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε, όσο μπορούμε.

Δες αυτό το κείμενο σα μια μαγική υπενθύμιση να βάλεις τα όριά σου, να δεχτείς βοήθεια, να σου δώσεις μια ευκαιρία να πάρεις μια ανάσα! 

Δε χρειάζεται να είσαι η «αρχόντισσα της κουζίνας» 

Όταν ήμασταν παιδιά, μαζευόμασταν στο σπίτι της γιαγιάς μου τουλάχιστον 40 άτομα. Πίτες, κρεατικά, γλυκά, σαλάτες. Φαινόταν ότι γέμιζε με μαγικό τρόπο όλο το τραπέζι. Ήταν, όμως, μαγικός; 

Τι κόπο και πόσες ώρες στην κουζίνα είχαν περάσει οι μαμάδες για να τα βρούμε εμείς έτοιμα; 

Κι εμείς παλεύουμε να τα κάνουμε με φουλ συμμετοχή παιδιών - γιατί έχουμε παρακολουθήσει και δυο σεμινάρια δημιουργικής απασχόλησης βεβαίως βεβαίως - και να πετάγεται η τρούφα και η ζύμη σε όλο το σπίτι και μέσα μας να αναρωτιόμαστε αν όντως ήταν καλή ιδέα τελικά!!

Θα μου πεις αυτά είναι τα ωραία. Ναι, είναι. Αλλά δεν είναι και απαραίτητο η ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα να είναι 100% χειροποίητη. Υπάρχουν και έτοιμες παρασκευές που θα κάνουν τη δουλειά με τον ίδιο τρόπο. Ή ακόμα και έτοιμα μπισκότα που απλά θα διακοσμήσουμε με τα παιδιά. Ό,τι προλαβαίνεις και ό,τι σου αρέσει. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.  

Και για τα κεράσματα για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές στα σχολεία. Μην παιδεύεσαι αν δεν προλαβαίνεις. Δε χρειάζεται να πας κάτι που «έφτιαξες με τα χεράκια σου». 

Κι αν σου πει μια γιαγιά ή μια φίλη «τι θες να σου φτιάξω;» μην αρχίσεις τα «σε ευχαριστώ αλλά δε χρειάζεται». Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη. Και η μαγεία δε χαλάει καθόλου. 

Σκέψου (και) τον εαυτό σου 

Με όλο αυτό το τρέξιμο και όσα έχεις στο νου σου πρέπει να βγάλεις καθημερινό πλάνο: πότε θα πάρεις δώρα, θα πας σε παραστάσεις με τα παιδιά, σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, σε επισκέψεις, θα πας σούπερ μάρκετ, αν θες κομμωτήριο για σένα ή τα παιδιά και έξτρα οι υποχρεώσεις για τη δουλειά σου, αν δουλεύεις. 

Και φτάνει η δεύτερη μέρα της νέας χρονιάς και λες «πότε πέρασαν κιόλας οι γιορτές;», «πώς τα έχασα όλα;» 

Εντάξει, δεν είναι ότι το έχασες. Απλά σκεφτόσουν πάντα δύο βήματα μπροστά και δεν μπορούσες να είσαι παρούσα στις στιγμές που είναι οι πιο ξεχωριστές από όλες. 

Και μπορεί να σκέφτεσαι «τι νόημα έχει να μετακινείς ένα ξωτικό μέσα στο σπίτι και να κάνει υποτιθέμενες σκανταλιές», αλλά όταν βλέπεις τα παιδιά να ξεκαρδίζονται έχει απόλυτο νόημα. Δε χρειάζεται, όμως, να αναλαμβάνεις είκοσι τέτοιες «δράσεις». Δεν είναι κι ότι έχεις μια δουλειά να κάνεις. 

Πάρε το χρόνο σου και «give yourself a break»! 

Μη νιώθεις ότι πρέπει να τα κάνεις όλα. Δε χρειάζεται τα πράγματα να είναι τελείως τέλεια. 

Αυτοί που σε αγαπούν και σε νοιάζονται δε θα το προσέξουν καν. Θα θυμούνται ότι ήσουν μαζί τους και το απολαύσατε όλοι μαζί.