Είναι όντως αναγκαίο το τείχος του Τραμπ; Η πραγματικότητα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Είναι όντως αναγκαίο το τείχος του Τραμπ; Η πραγματικότητα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οραματίζεται ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για να σταματήσει την κρίση ασφάλειας που διατείνεται ότι υπάρχει. Το σχέδιό του στοιχίζει 5,7 δισ. δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, αρνούνται κατηγορηματικά να δώσουν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του τείχους, με αποτέλεσμα το μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες. Η Νάνσι Πελόζι, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποκάλεσε το τείχος «μια ανηθικότητα».

Ο Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα σήμερα, Τρίτη, για τη κατασκευή του τείχους, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα λύσει πολλά από τα προβλήματα στα σύνορα, γιατί θα αποτρέψει όσους προσπαθήσουν να έρθουν στις ΗΠΑ. Το διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 21:00 (04:00 της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος).

Αλλά όλη αυτή η συζήτηση παραβλέπει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα στα σύνορα - όπου τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν ως δια μαγείας με έναν τοίχο.

Το Associated Press αναλύει ορισμένα από αυτά. 

Open Image Modal
Στην άλλη πλευρά του τείχους
ASSOCIATED PRESS

Oι αλλαγές στο δημογραφικό φέρνει προκλήσεις 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι απλά να σταματήσεις τους άνθρωποι από το να περάσουν τα σύνορα, αλλά να δουν τι θα κάνουν με όσους έχουν ήδη περάσει τα  σύνορα παράνομα.

Οι συνοριοφύλακες συλλαμβάνουν πολύ λιγότερους ανθρώπους από όσους παλιότερα -ένα δείγμα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν παράνομα τα σύνορα έχει πέσει από από το 2000. Όμως, ενώ παλιότερα οι περισσότεροι ήταν Μεξικοί άνδρες που έψαχναν για δουλειά, τώρα σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ είναι οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά από την Κεντρική Αμερική.

Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να τους γυρίσουν πίσω αμέσως -η κυβέρνηση πρέπει να συντονίσει πτήσεις προς τις χώρες καταγωγής τους και να εξασφαλίσει ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία χρειάζονται χρόνο, ενώ πολλοί ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ.

Οι συνοριοφύλακες διατείνονται εδώ και καιρό ότι δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι για να διαχειριστούν την αυξανόμενη εισροή παιδιών και οικογενειών. Με αποτέλεσμα αυτές οι οικογένειες και τα παιδιά να μένουν σε κελιά προσωρινής κράτησης για ημέρες, ενώ καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά των παιδιά που αρρωσταίνουν, μεταξύ των οποίων και δύο που πέθαναν υπό κράτηση.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, 451 παιδιά, περισσότερα από τα μισά, κατέληξαν στον γιατρό. 

Η διοίκηση ζήτησε ήδη επιπλέον χρηματοδότηση 800 εκατ. δολαρίων για ιατρικές προμήθειες, μεταφορά και κατάλληλες εγκαταστάσεις για την προσωρινή κράτηση αυτού του ευάλωτου πληθυσμού.

Αιτήσεις ασύλου

Οι περισσότερες οικογένειες και τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα, παραδίδονται στις αρχές για να ζητήσουν άσυλο - αντί να προσπαθούν να αποφύγουν της σύλληψης, όπως συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε σχεδόν κατά 70% από το 2017 έως το 2018. Περίπου 93.000 άτομα ανέφεραν ότι φοβούνται τη στοχοποίηση λόγω της φυλής τους, της θρησκείας τους, της εθνικότητάς τους, των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της κοινωνικής τους ομάδας, δήλωση που είναι το πρώτο βήμα στη νίκη για τη χορήγηση ασύλου. Αριθμός πολύ υψηλότερος από τους περίπου 56.000 μετανάστες που ζήτησαν άσυλο πέρυσι, επειδή όπως δήλωσαν φοβόντουσαν να επιστρέψουν στο σπίτι του.

Μόνο στο 10% των περιπτώσεων χορηγείται άσυλο.

Open Image Modal
Sandy Huffaker via Getty Images

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με εκκρεμείς υποθέσεις. Οι υπάλληλοι στα σύνορα εφαρμόζουν μια πολιτική που περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου σε μία μόνο ημέρα. Στη Νότια Καλιφόρνια, για παράδειγμα, στο San Ysidro, στο πιο πολυσύχναστο λιμάνι, δεν διεκπεραιώνονται πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου τη ημέρα. Τη στιγμή που από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τιχουάνα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι αναζητούν ελπίδα.

VISA 

Το τείχος στα σύνορα δεν πρόκειται να λύσει ούτε το πρόβλημα με τις ληγμένες βίζα.  Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αυτές έφτασαν περίπου τις 740.000, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Τι συμβαίνει με το τείχος

Τείχη και φράχτες καλύπτουν σήμερα το ένα τρίτο περίπου των συνόρων των 1,954 μιλίων. Τα περισσότερα φτιάχτηκαν υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο Τραμπ θέλει να τα επεκτείνει και να τα ενισχύσει. Ωστόσο, η σύναψη συμβάσεων, ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέων τοίχων με αναβαθμισμένη τεχνολογία, απαιτεί χρόνια. Τα 5 δισ. δολάρια θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή περίπου 234 μιλίων.

Το 2017, το Αμερικανικό Ελεγκτικού Συνεδρίου είπε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των τοίχων στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα δε με την έκθεσή του, η κυβέρνηση είχε ξοδέψει 2,3 δισ. δολάρια από το 2007 έως το 2015 για να επεκτείνει το τοίχος στα 654 μίλια, και ακόμη περισσότερα για να τους επισκευάσει. 

Open Image Modal
Mohammed Salem / Reuters