Τι θα μας συμβεί αν τρώμε τα ίδια ακριβώς γεύματα κάθε μέρα ακόμα κι αν είναι υγιεινά

Προσοχή σε αυτή την παγίδα: Οι επιπτώσεις της απειλούν τόσο τη σωματική... όσο και την ψυχική μας ευεξία.
Open Image Modal
ProfessionalStudioImages via Getty Images
Tο να παραμείνουμε προσκολλημενοι σε μια σταθερή διατροφική ρουτίνα μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα.

Tο να τρώμε τα ίδια σνακ κάθε μέρα, ειδικά αν είναι θρεπτικά, εκ πρώτης ακούγεται μια καλή ιδέα. Ασπράδια αβγών, γιαούρτι, τοστ με ψωμί ολικής για πρωινό και κοτόπουλο, μπρόκολο και ρύζι για βραδινό: Eίναι όλα τους αφενός υγιεινά και αφετέρου εύκολα ως προς την προετοιμασία. Οπότε γιατί όχι;

Επιπλέον, το να καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη τροφή σε μια επίσης συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όπως κάνουν οι αθλητές, θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει σταθερά επίπεδα ενέργειας στην προπόνησή μας.

Αλλά το να παραμείνουμε προσκολλημενοι σε μια σταθερή διατροφική ρουτίνα μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα

Η  Kάθριν Μετζελάρ, διαιτολόγος από το Σιάτλ, εξήγησε ότι εάν τρώμε τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα, μπορεί να καταλήξουμε με μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται Διαταραχή Αποφυγής Πρόσληψης Τροφής ή αλλιώς ARFID.

Σε αντίθεση με τις διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία ή η βουλιμία, αυτή η διάγνωση δεν αφορά την εικόνα του σώματος. Τα άτομα με ARFID είναι στην ουσία πολύ περιορισμένα ως προς τα τρόφιμα που θεωρούν ασφαλή προς κατανάλωση.

Επιπλέον, η κατανάλωση των ίδιων τροφών κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και να βλάψει την υγεία του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

«Δεν ωφελούμαστε από το να τρώμε διαρκώς το ίδιο πράγμα. Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί μια ποικιλία διαφορετικών ειδών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα, του έτους», τονίζει η ειδικός

Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι φυτικές ίνες, όσο και οι πρωτεΐνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να προέρχονται από διαφορετικές πηγές: Οι φυτικές ίνες από διάφορα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, οι πρωτεΐνες από όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και τα ωμέγα-3 λιπαρά από ψάρια διαφορετικά και φυσικά από το ελαιόλαδο.

«Αν το καθημερινό μας διατροφολόγιο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών, αυτόματα λαμβάνουμε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το να τρώμε απλώς αυγά και τοστ με γαλοπούλα», επισημαίνει η Μετζελάρ, πράγμα που εδώ που τα λέμε δεν θέλει και πολλή σκέψη.

Και δηλαδή πρέπει να μαγειρεύουμε κάθε μέρα;

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο επιτρέπεται 100% να προετοιμάζουμε μερικές μερίδες κοτόπουλου με ρύζι και μπρόκολο για μια εβδομάδα. Αρκεί την επόμενη εβδομάδα να αλλάξουμε το μενού.

Γιατί δεν πρέπει να κολλάμε σε ένα πιάτο;

Γιατί μακροπρόθεσμα, η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχική μας ευεξία, όσο και την κοινωνική μας ζωή.

Ο περιορισμός των διατροφικών επιλογών σταδιακά αυξάνει το άγχος γύρω από το φαγητό. Και εκτός αυτού, ένα ωραίο γεύμα είναι ένα τόσο ευχάριστο κομμάτι της ζωής. Δεν είναι κρίμα σιγά-σιγά να πάψουμε να παρευρισκόμαστε σε συγκεντρώσεις για φαγητό; Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την ψυχική μας υγεία και να μας απομονώσει.

 

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση ενός μείγματος τροφών και η λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών κάθε μέρα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Το να μην σκεφτόμαστε υπερβολικά τις διατροφικές μας επιλογές είναι σημαντικό και το υπερβολικό άγχος για το φαγητό δεν κάνει απαραίτητα καλό. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα ολόσωστοι ως προς τις διατροφικές μας επιλογές. Αλλά αν παρατηρήσουμε ότι κάποιος δείκτης, όπως λόγου χάρη ο σίδηρος, η πίεση, το ζάχαρο παρουσιάζει προβλήματα, μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα για να βελτιώσουμε την κατάσταση», καταλήγει η Kάθριν Μετζελάρ.