Πράγματι τα κατοικίδια αποτελούν μία πολύ καλή παρέα ιδίως για κάποιον που είναι μόνος του. Όμως πώς θα αποφασίσετε σίγουρα αν είστε κατάλληλος για κηδεμόνας κατοικίδιου; Παρακάτω θα βρείτε μία σειρά ερωτημάτων που θα σας βοηθήσουν να επιστρατεύσετε τη λογική σας και όχι μόνο την παρόρμηση ή το συναίσθημα, προκειμένου να πάρετε αυτήν την απόφαση.
Έχετε ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθείτε με τη φροντίδα του;
Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που με απασχολεί, όταν κάποιος θέλει να αποκτήσει κατοικίδιο, είναι αν πράγματι έχει το χρόνο που χρειάζεται να αφιερωθεί. Υπάρχουν κατοικίδια που απαιτούν περισσότερο χρόνο ενασχόλησης βάσει φυσικών αναγκών όπως είναι ο σκύλος ή η γάτα και άλλα που είναι πιο «εύκολα διαχειρίσιμα» ,θα έλεγε κανείς, και έτσι απαιτούν λιγότερο χρόνο ,όπως πτηνά και ψάρια. Καλό θα είναι λοιπόν, καθένας να σκεφτεί πριν από την αγορά ή την υιοθεσία κάποιου κατοικίδιου ,αν όντως έχει και πόσο χρόνο στη διάθεσή του. Να τονίσω ότι ο χρόνος είναι καθοριστικός, καθώς τα κατοικίδιά μας χρειάζονται φροντίδα, παιχνίδι και εκπαίδευση.
Μπορείτε να αναλάβετε το οικονομικό κόστος;
Σίγουρα υπάρχουν κατοικίδια που η φροντίδα τους κοστίζει πολύ λίγο όπως είναι τα χρυσόψαρα. Όμως υπάρχουν και κατοικίδια, όπως ο σκύλος ,που απαιτούν ένα συγκεκριμένο οικονομικό κεφάλαιο κάθε μήνα . Επίσης θα πρέπει να σταθμιστούν και τα έκτακτα έξοδα κατά την ιδιοκτησία κάποιου κατοικίδιου που μπορεί να είναι ιατρικά για παράδειγμα .
Κατανοείτε τη δέσμευση;
Καλώς ή κακώς , η απόφασή μας να έχουμε κατοικίδιο αποτελεί μία δέσμευση. Είμαστε οι μόνοι και απόλυτοι υπεύθυνοι για την ευημερία και τη φροντίδα αυτού του πλάσματος και δεν μπορούμε κάποια στιγμή, είτε επειδή βαρεθήκαμε είτε επειδή κουραστήκαμε να το αφήσουμε στη μοίρα του. Πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος ότι έχουμε δεσμεύσει ένα μέρος της καθημερινότητάς μας για το κατοικίδιό μας, είτε πρόκειται για τα 5 είτε για τα 15 χρόνια που αποτελούν το προσδόκιμο ζωής του.
Είστε έτοιμοι να δεχθείτε συμβουλές;
Εάν δεν είστε έτοιμοι να δεχθείτε συμβουλές από ειδικούς που αφορούν την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη διατροφή αλλά και τη φροντίδα του τότε μάλλον δεν είστε γενικά έτοιμοι για ένα κατοικίδιο. Ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου θα πρέπει να δέχεται τις συμβουλές που προέρχονται από ειδικούς και να αφομοιώνει την πληροφορία προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει μία καλή ζωή στο κατοικίδιό του.
Έχετε υπομονή και επιμονή;
Η επαφή μας με τα κατοικίδια και πολλές φορές η εκπαίδευσή τους χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή. Θα πρέπει πολλές φορές να πούμε παραπάνω από 6-7 φορές ή να δείξουμε παραπάνω από 10 φορές το ίδιο ακριβώς πράγμα προκειμένου να παγιωθεί σαν συμπεριφορά. Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;
Είστε εξοικειωμένοι με την απώλεια?
Σίγουρα ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα εξοικειωμένος με την απώλεια και ειδικά με την απώλεια ενός κατοικίδιου το οποίο αγάπησε και φυσικά ανέθρεψε. Όμως προκειμένου να μη βασανιστείτε οι ίδιοι στο μέλλον μέσα από μία τεράστια ψυχική φθορά πρέπει να κατανοήσετε εξ αρχής ότι αυτός είναι ο κύκλος της ζωής και ότι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί κάποια μέρα καλούνται να αποχωρήσουν από τη ζωή. Το κυριότερο μέλημά μας λοιπόν είναι να περνάμε εμείς οι ίδιοι ,αλλά και να προσφέρουμε στα κατοικίδιά μας, την καλύτερη ζωή που θα μπορούσαν να έχουν κοντά μας.