Μια σημαντική υποχώρηση αποφάσισε να κάνει η Τερέζα Μέι στην μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της όσον αφορά την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Την απόφασή της ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την υπάρχουσα και μοναδική συμφωνία μέχρι τις 12 Μαρτίου, τότε θα υπάρξει στις 13 Μαρτίου δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, για αποχώρηση χωρίς συμφωνία (άτακτο Brexit). Αν και αυτή απορριφθεί, τότε θα υπάρξει τρίτη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου ανάμεσα στους βουλευτές για παράταση του Brexit.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, μόνο αν η βουλή συναινέσει για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν επιθυμώ καθόλου μια παράταση», είπε χαρακτηριστικά. «Η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην επίτευξη συμφωνίας και την επίσημη έξοδο στις 29 Μαρτίου», συμπλήρωσε η πρωθυπουργός. Η παραχώρηση της Μέι λαμβάνει χώρα μετά από τις έντονες αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του κόμματος της αλλά και τις ισχυρές πιέσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα.
Η ίδια διευκρίνισε μάλιστα πως μια παράταση προς το τέλος του Ιούνη θα σήμαινε πως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπρεπε να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο, ενώ αναρωτήθηκε: «Τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στους 17 εκατομμύρια ανθρώπους που ψήφισαν για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»
«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) θα πρέπει να είναι σαφής ότι μια μικρή παράταση, όχι πέραν του τέλους του Ιουνίου, θα πρέπει σχεδόν με βεβαιότητα να δοθεί εφάπαξ…θα δημιουργούσε μια ακόμα δυσχερέστερη μετέωρη κατάσταση σε μερικούς μήνες», δήλωσε η Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο.
«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 και αυτή η Βουλή έχει την ευθύνη να εκπληρώσει αυτήν έκβαση – διακυβεύεται πραγματικά η αξιοπιστία της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Μέι.
Νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει επίθεση στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι «προδίδει την εμπιστοσύνη των Βρετανών πολιτών», ενώ εκείνος την κατηγόρησε πως κάνει ότι μπορεί για να εξαντλήσει τον χρόνο και ότι μετακίνησε «μέχρι τις 12 Μαρτίου» την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, ελπίζοντας ότι έτσι θα έχει περισσότερο χρόνο για να επιχειρήσει να την επαναδιαπραγματευθεί.
Οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου
Σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) Κάρολαϊν Φέρμπερν τονίζει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι μόνο ένα βήμα και ότι η καθυστέρηση δεν μπορεί να είναι απλά μία παράταση του αδιεξόδου.
Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IoD) ανακοίνωσε πως σχεδόν το 80% των μελών του θα επέλεγε να αποφύγει την έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει πληροφόρηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ώστε οι εταιρίες να προετοιμαστούν στον λίγο χρόνο που απομένει. Το αδιέξοδο συνεχίζεται και μία άτακτη έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες, τονίζει.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μικρό βήμα από μέρους της κυβέρνησης προς την σαφήνεια και την ακρίβεια που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να σχεδιάσουν την μελλοντική τους πορεία. Προτεραιότητα είναι η διαβεβαίωση προς τον επιχειρηματικό κόσμο ότι δεν θα συμβεί το ανεπιθύμητο σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, αναφέρει.