Περισσότερες από 260 επιθέσεις - παρεμβάσεις έχουν καταμετρήσει οι αστυνομικές αρχές σε όλην τη χώρα από τις 8 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε την απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Από τα πιο ”αθώα” περιστατικά, όπως τη ρίψη φυλλαδίων υπέρ του αιτήματός του, μέχρι τις βόμβες μολότοφ, τους εμπρησμούς και τα γκαζάκια.
Από την πρώτη στιγμή οι επιτελείς της Αστυνομίας έδωσαν οδηγίες και εντολές, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο επιφυλακής στη φύλαξη στόχων, που πιθανά οι υποστηρικτές του θα ήθελαν να χτυπήσουν.
Τα σχέδια για στόχους, όπως δικαστικοί λειτουργοί, κτήρια και δημόσιες υπηρεσίες, αναθεωρήθηκαν, αυξήθηκαν οι περιπολίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητη η αύξηση τής δύναμης φύλαξης.
Ταυτόχρονα ζητήθηκε να ενεργοποιηθούν όλα τα κανάλια πληροφοριών τόσο της Κρατικής Ασφάλειας όσο και άλλων υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο χτύπημα υψηλού συμβολισμού.
Από τη στιγμή που, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για τις πράξεις του με τη 17 Νοέμβρη, μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας, Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατέστρωσαν σχέδια επί χάρτου, για το πώς θα κινηθούν σε περίπτωση που μία δυσάρεστη εξέλιξη πυροδοτήσει γενικευμένες ταραχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στελέχη υπηρεσιών της πρώτης γραμμής βρίσκονται ακόμα και τις νυχτερινές ώρες σε επιφυλακή, για μία πρώτη ανταπόκριση σε ενδεχόμενα επεισόδια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άμεση Δράση, που κάθε νύχτα έχει σε επιφυλακή πληρώματα περιπολικών από βάρδιες, οι οποίες κανονικά δεν εργάζονται εκείνη την ώρα, αστυνομικοί που με ένα τηλεφώνημα θα σπεύσουν και θα αναλάβουν καθήκοντα, προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις.