Εκλεισε η κύρια συνοριακή διάβαση στο Κόσοβο

Αφότου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στην σερβική πλευρά των συνόρων.
|
Open Image Modal
Florion Goga via Reuters

Το Κόσοβο έκλεισε τη μεγαλύτερη συνοριακή του διάβαση την Τετάρτη, αφού πρώτα την απέκλεισαν με οδοφράγματα διαδηλωτές από τη σερβική πλευρά.

Με δύο άλλα περάσματα στα σερβικά σύνορα κλειστά από παρόμοιες διαδηλώσεις στην πλευρά του Κοσσυφοπεδίου από τις 10 Δεκεμβρίου, μόνο τρία σημεία εισόδου μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτά.

Η τελευταία διαμαρτυρία ήρθε λίγες ώρες αφότου η Σερβία είπε ότι είχε θέσει τον στρατό της στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Οι Σέρβοι έστησαν το πιο πρόσφατο οδόφραγμα, κοντά στο πέρασμα Merdare στα ανατολικά σύνορα με το Κόσοβο, σύμφωνα με σερβικα ΜΜΕ, εμποδίζοντας χιλιάδες Κοσοβάρους που εργάζονται σε χώρες στην Ευρώπη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για διακοπές.

 

Open Image Modal
Μέλη των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέρος της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, φρουρούν κοντά σε ένα οδόφραγμα στο Rudare, κοντά στο βόρειο τμήμα της εθνικά διχασμένης πόλης Mitrovica, Κοσσυφοπέδιο, 28 Δεκεμβρίου 2022.
Florion Goga via Reuters

 

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο εθνικά διχασμένο βόρειο Κόσοβο αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση στην Πρίστινα ή το καθεστώς του Κοσόβου ως ανεξάρτη χώρα από τη Σερβία. Έχουν την υποστήριξη πολλών Σέρβων στην Σερβία και της κυβέρνησής της.

″Εάν έχετε ήδη εισέλθει στη Σερβία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλα συνοριακά περάσματα ή να περάσετε από τη Βόρεια Μακεδονία”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου στη σελίδα του στο Facebook, ανακοινώνοντας το κλείσιμο του Merdare, που τέθηκε επισήμως σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

 

 

Το σημείο εισόδου Merdare είναι το πιο σημαντικό σημείο του Κοσσυφοπεδίου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. 

 

 

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν ανταλλάξει πυρά με την αστυνομία και έχουν στήσει περισσότερα από 10 οδοφράγματα μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα. Ολα έγιναν μετά την σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού για φερόμενη επίθεση σε αστυνομικούς που υπηρετούσαν.

Την Τρίτη, άλλα δύο οδοφράγματα τοποθετήθηκαν στα βόρεια.

Το Κοσσυφοπέδιο με αλβανική πλειοψηφία κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά τον πόλεμο του 1998-99 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει τους Αλβανούς πολίτες.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ζήτησε από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, την KFOR, να διαλύσει τα οδοφράγματα. Όμως η KFOR δεν έχει εξουσιοδότηση να δράσει επί σερβικού εδάφους.

Εκκληση Μπορέλ για αποκλιμάκωση 

Το Κόσοβο και η Σερβία πρέπει να αποκλιμακώσουν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.  

«Γνωρίζω ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και τις καλώ να το πράξουν», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Πρέπει να επιστρέψουν στον διάλογο, πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την τάση να τσακώνονται στους δρόμους».

Το Κρεμλίνο στηρίζει τη Σερβία

Το Κρεμλίνο είπε την Τετάρτη πως υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατέψει τη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, μα αρνήθηκε τις κατηγορίες της Πρίστινας πως η Ρωσία με κάποιον τρόπο υποδαυλίζει εντάσεις, επιδιώκοντας να σπείρει χάος στα Βαλκάνια.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα πως η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στόχευε να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως ήταν «λάθος» να αναζητείται ρωσική επιρροή. «Η Σερβία είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να ψάχνουμε καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ» είπε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία είναι μια κυρίαρχη χώρα και φυσικά προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά υπό τέτοιες δύσκολες συνθήκες, και φυσικά αντιδρά έντονα όταν παραβιάζονται αυτά τα δικαιώματα».

«Έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρατηρεί στενά τι συμβαίνει, κατά πόσον υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των Σέρβων και πώς διασφαλίζονται. Και φυσικά υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει» πρόσθεσε.