Εκλογές: Εκτός ψηφοδελτίων ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τον σάλο με τις ασφαλιστικές εισφορές

Παραιτείται από υποψήφιος ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν τις κάλπες μετά τις σφοδρές αντιδράσεις σε βάρος του.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μόλις 3 ημέρες πριν τις εκλογές, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του περί επαναφοράς της σύνδεσης ασφαλιστικών εισφορών με εισόδημα.

Η δήλωσή του για επαναφορά του νομικού πλαισίου που καταργήθηκε, με το οποίο συνδέεται το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Με ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε ο ίδιος γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης ότι θέτει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίου αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Η δήλωση Κατρούγκαλου

Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ’κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.

Αδειασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αδειάζοντας τον Γ.Κατρούγκαλο.

Και προσθέτει: «Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Πολιτικά πυρά

«Πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι ”μαρτυριάρης”» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, σχολιάζοντας την αποχώρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση» είπε ο κ.Σκέρτσος και προσέθεσε:

«Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

«Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά ο νόμος του μένει. Και ας ξέρουν οι πολίτες, πως αυτό συμβαίνει, γιατί το επέλεξε η Νέα Δημοκρατία διατηρώντας τις αδικίες του», σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αφησε αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς υποστήριξε ότι «από τις πολιτικές τους παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, ειδικού σκοπού έως τις ασυνάρτητες προτάσεις του για τα προβλήματα των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του, που τον καθιστά χρυσό χορηγό της Νέας Δημοκρατίας».

 

Η δήλωση που άναψε φωτιές

Μιλώντας την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ο πρώνην υπουργίος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε από τον Αδωνι Γεωργιάδη αν σκοπεύει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε περίπτωση επανακλογής, να επαναφέρει τον «νόμο Κατρούγκαλου» για χαράτσι 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ευθέως «ναι».

 

Ακολούθησε σωρεία αντιδράσεων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, με τον ίδιο να προσπαθεί στη συνέχεια να τα μαζέψει, λέγοντας ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επαγγελματικές ενώσεις εξέδωσαν ορυμαγδό ανακοινώσεων εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους με την δήλωση Κατρούγκαλου.

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισήμανε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός. Και πρόσθεσε: «Ο ”νόμος Κατρούγκαλου” που επέβαλε επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, την δυσαρέσκειά τους εκδήλωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο,  το ΕΒΕΑ και το ΤΕΕ και ο ΕΣΑ. Ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προφανώς (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγαλος), ξεχνά την τεράστια ζημιά που έγινε όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά».

Και συμπληρώνει: «Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη την λειτουργία της ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολίασε: «Μόνο επιστροφή στην μαύρη περίοδο που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους, συνιστά η δήλωση για το ενδεχόμενο αύξησης ασφαλιστικών εισφορών στους ελευθέρους επαγγελματίες, που οδήγησε στέλεχος της αντιπολίτευσης σε παραίτηση λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές».